Zanimljiva priča
177

Osnivač Amazona Jeff Bezos je milijarder, a i danas umjesto stola koristi vrata

Klix.ba
Jeff Bezos (Foto: EPA)
Jeff Bezos (Foto: EPA)
Osnivač, predsjednik i direktor kompanije Amazon Jeff Bezos od prvog dana umjesto stola koristi vrata sa drvenim nogama, a iza toga se krije zanimljiva priča.

Amazon nije uvijek bio gigant kakav je danas, Bezos je kompaniju osnovao kao online prodavnicu knjiga 1994. godine uz pomoć novca koji su uštedjeli njegovi roditelji. Stoga je morao voditi računa o budžetu, a kada je trebao kupiti radne stolove za nekoliko svojih zaposlenika, pronašao je jeftino rješenje. Sam ih je napravio korištenjem vrata na koja je fiksirao drvene noge.

Danas Amazon "obrće" milijarde, a Bezos je najbogatiji čovjek na svijetu. Posjeduje imanje u istom naselju kao i nekadašnji američki predsjednik Barack Obama i kćerka aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, Ivanka Trump, za putovanja koristi privatni avion, a osnovao je i kompaniju Blue Origin fokusirajući se na putovanja u svemir.

No, Bezos ne zaboravlja odakle je počeo i kako je stigao do samog vrha, tako da je zadržao posjetnik o važnosti štednje. Njegov trenutni radni sto u Amazonovom uredu je također napravljen od drvenih vrata i četiri drvene noge. Moderniji je od onog koji je koristio devedesetih kada je sjedište Amazona dijelio blok sa zalagaonicom, ali on i dalje predstavlja Bezosov mentalitet koji je on zadržao od početka.

"Bezos je gledao stolove koji su bili na prodaju, kao i vrata. Vrata su bila mnogo jeftinija, tako da je odlučio kupiti vrata i fiksirati noge na njih", ispričao je peti zaposlenik Amazona Nico Lovejoy.

Godine 1999. je Amazon bio javna kompanija, a Bezos milijarder koji je u svom posjedu imao oko 10 milijardi dolara u dionicama Amazona. Ipak, i danas kompanija koristi stolove napravljene od vrata. Bezos je uvijek isticao da ti stolovi demonstriraju ključne vrijednosti za biznis.

"To je simbol trošenja novca na stvari koje su važne kupcima, a ne na stvari koje nisu važne", rekao je tada Bezos, koji je postao najbogatiji čovjek u historiji čovječanstva.