Trg na granici
10

Općine Novi Grad i Istočna Ilidža namjeravaju zajednički obnoviti trg na Dobrinji

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sastao se jučer sa načelnikom Općine Istočna Ilidža Marinkom Božovićem, koji je sa načelnikom za urbanizam Nenadom Perjanom posjetio Općinu Novi Grad Sarajevo.

Božović je jedan od najmlađih načelnika u BiH, a s obzirom na to da je Istočna Ilidža Općina sa kojom Novi Grad graniči, razgovarano je o zajedničkoj saradnji dvije lokalne zajednice u oblasti rješavanja saobraćajne infrastrukture i poboljšanju sigurnosti građana dviju općina. U tom smislu dogovorena je zajednička saradnja na rekonstrukciji Trga Sabora bosanskog koji se nalazi na međuentitetskoj liniji na Dobrinji 4 i trga u dijelu Istočne Ilidže.

Trg je u upotrebi duže od 30 godina i u dosta lošem je stanju, a svakondnevno ga koristi veliki broj stanovnika obje općine, potrebno je uraditi njegovu komplentu rekonstrukciju. S obzirom na to da se jedan dio trga koristi za motorna vozila taj dio će biti riješen za funkciju saobraćaja, dok će se u drugom dijelu planirati drugi sadržaji koje će biti moguće uklopiti u postojeći ambijent, kao što su igralište, klupe za odmor i drugi sadržaji za građane.

"Dogovoreno je da se u narednom periodu usaglasi jedno idejno rješenje za cjelovitu rekonstrukciju trga na teritoriji obje općine. Naše nadležne službe zajednički će obići teren i uraditi idejno rješenje kako bi u narednom periodu bili spremni za rekonstrukciju trga i da bi u općinskim budžetima za narednu godinu planirali neophodna sredstva. Radi se o projektu značajnom za stanovnike obje općine", kazao je načelnik Efendić.

Jedna od tema sastanka bila je i postavljanje videonadzora iz sigurnosnih razloga, a s obzirom na to da će kamere biti postavljene u kontaktnoj zoni, bitno je da se zajednički usaglase pozicije i prostor koji će videonadzor pokrivati.

Ovom prilikom načelnik Božović zahvalio je menadžmentu Općine Novi Grad na prijemu, ističući spremnost za relizaciju projekta koji je od izuzetne važnosti za stanovnike obje općine.

"Postoji jedan projekat koji se odnosi na povećanje stepena bezbjednosti naših stanovnika koji podrazumijeva određeni broj sigurnosnih kamera što će biti pozitivno za stanovnike i jedne i druge općine", izjavio je Božović.