Sedmica održive energije EU
0

Odlične ocjene konferencije Energetska efikasnost u graditeljstvu

Sarajevo-x.com
Konferencija "Energetska efikasnost u graditeljstvu“ koja je održana u sklopu Sedmice održive energije EU u Sarajevu 12. aprila 2011. godine, okupila je veliki broj bosanskohercegovačkih stručnjaka iz oblasti arhitekture, građevine, mašinstva i elektrotehnike. Predavači na konferenciji su bili profesor Ljubomir Miščević sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i gdin. Harald Heuwieser član Društva pasivnih kuća u Beču koji su u svom izlaganju predstavili standard pasivnih kuća, kao i širu sliku kretanja trendova u oblasti energetske efikasnosti i očuvanja okoliša.
Uvodna izlaganja su održali Erdal Trhulj, ministar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Fuad Strik ispred Energis-a - organizatora Sedmice održive energije EU u BiH.

Trhulj i Strik su se složili da energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije moraju imati značajniju ulogu u energetskoj strategiji Bosne i Hercegovine i da promocija ovih mjera i prezentacija mogućih efekata predstavljaju tek prvi korak prema implementaciji te strategije.

Učesnici konferencije su bili zamoljeni da anonimno ocjene konferenciju, što je učinilo 135 od 229 učesnika. Analiza pokazuje da je preko 45 posto učesnika dalo ocjenu A+++, što najbolje potvrđuje aktuelnost teme i kvalitet predavača. Ocjene su rangirane u po uzoru na energetske certifikate Europske unije, pa tako je najveća ocjena A+++ a najmanja D.