biznis
3

Odlazeći direktor Microsofta žali zbog propusta sa smartphoneima

Klix.ba
Steve Ballmer
Steve Ballmer
Odlazeći izvršni direktor Microsofta, Steve Ballmer, rekao je kako najviše žali zbog propuštanja prilike na tržištu smartphonea, ali i da ovaj softverski gigant još ne priznaje poraz.

"Žalim zbog propusta početkom 2000-ih, kada smo bili fokusirani na ono što smo morali uraditi sa Windowsom, što nismo bili u prilici da izdvojimo talente koji bi radili na telefonu. To bi bilo bolje za Windows, ali i za naš uspjeh u drugim stranim faktorima", rekao je Ballmer.

Tržištem smartphonea i tablet računara trenutno dominiraju Appleovi iPhone i iPad te uređaji pogonjeni Googleovim operativnim sistemom Android.

Microsoft gotovo da nema udjela na tržištu prijenosnim uređajima, ali to kompaniji ostavlja druge značajne mogućnosti, objasnio je Ballmer.

Na tržištu telefona kompanija računa na nedavnu kupovinu finskog giganta Nokije, sa kojom su već sarađivali na proizvodnji smartphonea Lumije, kako bi popularizirali operativni sistem Windows Mobile.

Microsoftov tablet Surface nije uspio pridobiti korisnike prošle godine, te je kompanija bila prisiljena da spusti cijene uređaja, što je rezultiralo gubitkom od gotovo milijardu dolara. Novu generaciju tableta otkrit će u ponedjeljak.

Pored prijenosnih uređaja, Microsoft mora iskoristiti ključne mogućnosti u cloud uslugama, u online pretplatama na svoj Office softver i pretraživaču Bing.

Ballmer je mjesto glavnog izvršnog direktora Microsofta 2000. godine preuzeo od suosnivača Billa Gatesa, svog prijatelja i kolege sa studija. U augustu je najavio da će u roku od 12 mjeseci otići u penziju.