{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Microsoftovi investitori: Vrijeme je da Bill Gates ode

2.10.2013. u 10:28
1
16
Microsoftovi investitori: Vrijeme je da Bill Gates ode
1
Microsoftovi investitori: Vrijeme je da Bill Gates ode
Bill Gates (Foto: AFP)
Trojica od 20 investitora korporacije Microsoft lobiraju da se izvrši pritisak na Billa Gatesa, jednog od osnivača, da odstupi s mjesta direktora softverske kompanije, tvrdi izvor blizak radnicima kompanije.
Dok je izvršni direktor Microsofta, Steve Ballmer, bio pod višegodišnjim pritiskom da unaprijedi djelovanje kompanije i cijene dionica, ovo je prvi put da dioničari na meti imaju Gatesa, koji je ostao jedna od najpoštovanijih i najutjecajnijih ličnosti u svijetu tehnologije. Predstavnici Microsofta odbili su komentirati ove navode.

Nema indikacija da bi Microsoftova zajednica podržala želje trojice investitora koji zajedno posjeduju pet posto dionica, tvrdi izvor. Zatražili su da identitet investitora ostane skriven, jer je riječ o privatnoj diskusiji.

Gates posjeduje 4,5 posto kolača vrijednog 277 milijardi američkih dolara i najveći je pojedinačni dioničar.

Trojica investitora tvrde da Gatesovo prisustvo efektno blokira usvajanje novih strategija te da će ograničiti moć novog izvršnog direktora da napravi održive promjene.

Gates je bio vlasnik 49 posto Microsofta prije nego je kompanija postala javna 1986. godine, otkad prodaje 80 miliona Microsoftovih dionica godišnje, što bi ga, ukoliko nastavi tako, dovelo do trenutka u kojem više ne bi imao finansijskog uloga u kompaniji do 2018. godine.

Gates je umanjio svoju ulogu postavivši Ballmera za izvršnog direktora 2000. godine, te je prestao raditi svakodnevno u kompaniji 2008. godine. Fokusirao se na Fondaciju Bill&Melinda Gates, koja vrijedi 38 milijardi dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: