biznis
0

Objavljen spisak firmi kojima je UIOBIH reprogramirala dugove za porez

FENA
Zgrada UIO-a
Zgrada UIO-a
Uprava za indirektno oporezivanje BiH reprogramirala je pojedinim firmama ukupno 32 miliona maraka duga za indirektne poreze.

Banjalučki poslovni portal "capital.ba" objavio je danas kompletan spisak preduzeća koja su imala tu privilegiju.

Po zvaničnom spisku, zaključno sa 17. augustom, UIOBiH je odobrila ukupno 32.778.966 KM reprogramiranih obaveza, od tog iznosa do sada je naplaćeno 11.510.728 KM, a za naplatu je ostalo 21.268.237 KM.

Od 39 preduzeća kojima su dugovi reprogramirani devet je iz RS-a, jedno iz Brčko Distrikta, a ostali iz Federacije BiH.

Vidljiv je i veliki debalans kada su u pitanju iznosi reprogramiranih indirektnih poreza. Firmama iz RS-a je reprogramirano oko 4,6 miliona, a iz Federacije BiH 23 miliona KM, navodi ovaj portal.

Jedan od najvećih dužnika kojima je izvršen reprogam je “Bob Pro” iz Čitluka. Od 5,1 miliona KM, do sada je platio 1,2 miliona i prestao plaćati. Sarajevska pivara ima reprogram na dug od 5,6 miliona, a “Sinbra” Tuzla na 2,6 miliona KM. Najveći reprogramirani dužnik iz RS je “Aleksandrija komerc” Istočno Sarajevo koja duguje 1,4 miliona maraka indirektnih poreza.

„Ne izmiruju se rate”, “prestao plaćati”, “pokrenut izvršni postupak”, “platio samo dio duga“ - napomene su za najveći broj firmi kojima su reprogrami odobreni, tvrdi ovaj portal.