Obamin govor ohrabrio naftna tržišta

F
FENA
28.1.2010. u 15:18
0
0
Obamin govor ohrabrio naftna tržišta
0
Obamin govor ohrabrio naftna tržišta Foto: AFP/File
Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 74 dolara za barel nakon što je govor američkog predsjednika Barack Obame ublažio zabrinutost tržišta u vezi s planovima o ograničavanju rizičnih transakcija banaka.
Cijene barela sirove nafte porasle su na američkom tržištu 57 centi na 74,24 dolara, nakon što su prethodnog dana dotaknule najniži nivo od 14. decembra od 72,65 dolara.

Na tržištu u Londonu bile su u plusu 59 centa i iznosile 72,83 dolara.

Prošlosedmična najava predsjednika Obame da namjerava predložiti stroge nove mjere koje bi mogle rezultirati razbijanjem velikih banaka potaknula je prodaju dionica finansijskih tvrtki jer su ulagači strahovali da će taj potez srezati njihovu zaradu i rezultirati pojačanom intervencijom Washingtona u poslovanje kompanija.

U srijedu je pak Obama u govoru o stanju nacije kao glavni prioritet izdvojio stvaranje radnih mjesta, dodavši također da namjerava podići zemlju iz 'ogromne budžetske rupe'".

"Tržište je još uvijek usmjereno na makroekonomsku stranu", kazao je Rob Montefusco iz kompanije Sucden Financial.

"Obama će možda u budućnosti početi obuzdavati banke, ali trenutno je fokus usmjeren na stvaranje radnih mjesta. Ukoliko Washington previše obuzda banke, ljudi bi mogli izgubiti radna mjesta", pojasnio je.

Tržišta nafte crpila su potporu i iz odluke američke središnje banke Fed o zadržavanju ključnih kamatnih stopa na važećoj razini blizu nule radi potpore gospodarskom oporavku u razdoblju visoke stope nezaposlenosti u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Dolar je u četvrtak oslabio naprema euru zbog povećanog apetita za rizikom, što je dodatno poduprlo cijene nafte. Slabiji dolar čini robu sa cijenama iskazanima u američkoj valuti jeftinijom za imatelje drugih valuta pa potiče njenu kupovinu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zasebno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njene nafte u srijedu iznosila 71,87 dolara, čime je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: