biznis
0

Nafta zbog Fedove diskontne stope pala ispod 78 dolara

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Cijene sirove nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 78 dolara za barel nakon što je američka središnja banka Fed dan ranije povisila diskontnu stopu, potpirivši strahovanja da će taj potez zakočiti rast potražnje u najvećem svjetskom potrošaču.

Na američkom tržištu barel sirove nafte pojeftinio je 94 centa na 78,12 dolara, nakon što je prethodno potonuo na 77,76 dolara. Na tržištu u Londonu njegova je cijena pala 98 centi na 76,80 dolara po barelu.

Fedova odluka o podizanju diskontne stope, kamate koju naplaćuje bankama za vanredne kredite, za četvrtinu postotnog boda na 0,75 posto, uznemirila je ulagače i potakla rasprodaju na evropskim tržištima dionica, te tržištu zlata i druge robe.

Cijene nafte pritisnuo je i skok dolara na najvišem nivou u osam mjeseci prema košarici valuta, budući da rast dolara čini naftu skupljom za imatelje drugih valuta, te prigušuje kupovine.

"Sve što se zbiva vezano je uz Fedovu najavu", ističe naftni trgovac Rob Montefusco iz kompanije Sucden Financial. "Iako tvrde da nije riječ o uvodu u daljnje pooštravanje monetarne politike, svjedočili smo zdravoj korekciji."

Iako su ključne kamatne stope ostale nepromijenjene nadomak nuli, odluka o podizanju diskontne stope potpirila je zabrinutost da počinje razdoblje promjena u američkoj popustljivoj monetarnoj politici koja je obilježila 2009.

U četvrtak objavljeni podaci američke vlade pokazali su istodobno veći od očekivanog rast američkih zaliha sirove nafte u sedmici do 12. februara, za 3,1 milion barela. Zalihe benzina također su porasle, i to 1,7 miliona barela, dok su one derivata umanjene za 2,9 miliona barela.

Iz SAD-a je stigla i vijest o neočekivanom rastu broja molbi za isplatu naknada za nezaposlene u prošloj sedmici, za 31.000 na 473.000, što je također signal upornih prepreka gospodarskom oporavku.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je referentna cijena barela košarice njene nafte u četvrtak iznosila 74,49 dolara, ojačavši 16 centi u odnosu na dan ranije.