biznis
0

Rast dolara pritisnuo naftu prema 76 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara za barel, pritisnute visokim zalihama u SAD-u i snažnijim dolarom.

Cijene barela sirove nafte pale su na američkom tržištu 74 centa i iznosile 76,59 dolara, nakon što su nakratko dotaknule i nivo od 76,32 dolara. Na londonskom su tržištu cijene pale za 82 centa i iznosile 75,45 dolara za barel.

"Bili smo impresionirani prilično iznenadnim preokretom i jačanjem dolara u protekla 24 sata. Zbog toga bi mnoge vrste robe na kraju sedmice mogle pojeftiniti, posebno ako dolar dodatno dobije na vrijednosti", objavila je tvrtka MF Global.

Dolar je u četvrtak ojačao naprema euru, približivši se najvišem nivou u devet mjeseci, dosegnutoj početkom februara, zahvaljujući pritisku na jedinstvenu evropsku valutu koji su generirali dužnički problemi Grčke i slabe prognoze rasta eurozone.

Snažniji američki dolar obično pritišće cijene nafte budući da smanjuje kupovnu moć ostalih valuta, odvraćajući njihove imatelje od kupovine robe čije su cijene iskazane u američkoj valuti.

Pale su i cijene zlata i bakra, pri čemu je plemenitu kovinu dodatno pritisnula najava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novoj fazi planirane prodaje dijela zlatnih rezervi.

Cijene je dodatno pritisnuo podatak Američkog naftnog instituta (API), objavljen u srijedu, da su zaliha sirove nafte u prošloj sedmici pale za neznatnih 63.000 barela, dok su zalihe lož-ulja i dizela porasle za čak 1,3 miliona barela, usprkos hladnoći na sjeveroistoku zemlje.

Tokom dana pažnja tržišta bit će usmjerena na službene sedmične podatke SAD-a o zalihama i na makroekonomske podatke, uključujući izvještaj o nezaposlenosti u januaruu.

Analitičari očekuju da će podaci američke vlade, koji će biti objavljeni tokom dana, pokazati rast zaliha sirove nafte za 2,2 miliona barela i rast zaliha benzina, dok bi se zalihe derivata trebale smanjiti.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njene nafte u srijedu iznosila 74,33 dolara, poskočivši za 1,27 dolara u odnosu na prethodni dan.