biznis
0

Novi rokovi za izgradnju autoputa Banja Luka - Bosanska Gradiška

FENA
Rokovi za završetak radova na autoputu Banja Luka - Bosanska Gradiška više puta su prolongirani, a puštanje u saobraćaj te trase koja je već nekoliko godina u izgradnji još se zasigurno ne zna.

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović je danas, nakon obilaska gradilišta, priznao da su "probijeni" planirani rokovi o izgradnji treće dionice autoputa.

Ustvrdio je da je jedan od razlog za to i raskid ugovora sa italijanskim izvođačem, firmom "Vidoni", koja je na međunarodnom tenderu dobila posao izvođenja radova na dionici od aerodroma u Mahovljanima do Topole, ali je istupila iz posla, a njen ugovor je prenesen na izvođače koji rade prva dva lota, odnosno na preduzeća “Integral inženjering” i “Konstruktor” iz Splita.

Ministar Čubrilović je, ipak, izrazio nadu da će anagažiranjem tih kompanija doći do bržeg nastavka radova, a, kako tvrdi, vidjet će se da li će u junu biti završeni radovi na prva dva lota, a u julu i treće dionice na kojoj je radio “Vidoni”.

Ali, kada i bude završen autoput, neće se definitivno eliminirati gužve na ovom putnom pravcu jer će “čep” koji će zagušiti protok saobraćaja ostati na mostu na Savi u Bosanskoj Gradišci, koji je i carinski prijelaz na granici BiH sa Republikom Hrvatskom.

Direktor Javnog preduzeća "Autoputevi RS" Dušan Topić dosadašnje radove ocijenio je pozitivno sa aspekta kvaliteta, ali ne i sa aspekta rokova koji su uveliko prekoračeni iako je usporavanje dinamike izgradnje, prema njegovom mišljenju, uslovljeno opravdanim razlozima.

Treću smjenu, kako bi se ubrzali radovi na ovom autoputu, najavljuje direktor "Integral inženjeringa" Slobodan Stanković.

Na uvećanje cijena izgradnje u odnosu na projektovane, još prije par godina ukazivala je u svojim izvještajima i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.