Bageri i kamioni
112

Novi kilometri u Hercegovini: Nastavljena gradnja autoputa na dionici Buna - Počitelj

Klix.ba
Foto: Autoceste FBiH
Foto: Autoceste FBiH
Autoceste Federacije BiH objavile su na svom Facebook profilu fotografije koje ilustruju nastavak izvođenja radova na izgradnji autoputa na dionici Buna-Počitelj u Hercegovini.

Na fotografijama je vidljivo da su na terenu bageri i kamioni koji pripremaju navedeni lokalitet za gradnju nove dionice autoputa. Također, vidljivo je da napreduju radovi na izgradnji nadvožnjaka.

Inače, Autoceste su u maju s preduzećem Hering Široki Brijeg potpisale ugovor o izgradnji dionice Mostar jug – Počitelj, poddionica Buna – Počitelj.

Vrijednost ugovora za izgradnju ove podionice iznosi 25,6 miliona eura, a sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Poddionica Buna – Počitelj, odnosno dio do Tunela Kvanj, je duga 7,2 kilometra i dio je dionice autoceste na Koridoru 5C Mostar jug – Počitelj. Rok za završetak radova je 18 mjeseci.

Ova dionica će prolaziti kroz općinu Čapljina i dijelom kroz Mostar. Kako je ranije najavljeno, ova poddionica ne predstavlja tehnički zahtjevan projekt u odnosu na dionice na sjevernom dijelu Mostara i neće na njoj biti velikih objekata.