{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi Googleov kampus u Londonu dužinom će nadmašiti najviši britanski toranj

4.12.2017. u 22:16
31
18
Novi Googleov kampus u Londonu dužinom će nadmašiti najviši britanski toranj
31
Novo Googleovo sjedište u Londonu, koje bi uskoro trebalo biti izgrađeno, dužinom će nadmašiti najviši toranj u Velikoj Britaniji, stakleni neboder Shard.
Londonski Shard visok je 309 metara, a Googleov toranj će doseći dužinu od 329 metara. Naime, arhitekti iz Bjarke Ingels grupe i Heatherwick studija nazivaju ovu građevinu pokrivačem ili "zemljanim tornjem" jer većinu svoje veličine dobija tako što se proteže horizontalno preko zemlje, a ne vertikalno.

Googleov neboder na zemlji tako će biti i jedna od prvih građevina ove vrste na svijetu. Međutim, futuristkinja Amy Webb smatra kako će dugačke građevine postati veoma popularne u narednih 20 godina u Americi. Ona piše o "zemljanim neboderima" u izvještaju pod nazivom "Šta je budućnost" koji je radila za istraživačku kuću Ipsos.

"Zemljani neboderi će stvoriti sasvim nove gradove i mogli bi učiniti život jednostavnijim i realističnijim", rekla je Webb koja društveno-ekonomske, geopolitičke i poslovne trendove identificira na osnovu kvantitativnih podataka.

Googleovo sjedište u Londonu će biti dugačka zgrada s vrtom, bazenom i stazom za trčanje na krovu. Zgrada će se nalaziti na zemljišu površine 9.700 kvadratnih metara, a imat će teretane, wellnes centar, sobe za masaže, kafiće i vrt u kojem će se uzgajati voće, povrće i razno bilje. Kompletan prostor će imati dijagonalno stepenište od prvog sprata do krova zgrade.

"Ovo je facinantna mješavina raznih tipova zgrada i prostora", kazao je dizajner zgrade Thomas Heatherwick.

U novom Googleovom kampusu bit će uposleno 7.000 radnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: