{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi ambiciozan projekat iz Goražda: Kreće izgradnja velike solarne elektrane

18.4.2015. u 09:59
1.087
140
Novi ambiciozan projekat iz Goražda: Kreće izgradnja velike solarne elektrane
1.087
Novi ambiciozan projekat iz Goražda: Kreće izgradnja velike solarne elektrane
Postojeći paneli nedaleko od Goražda (Foto Arhiv/Klix.ba)
U zapadnim zemljama obnovljivi izvori energije u proteklim su godinama imali velikog udjela u energetskim ulaganjima, a bosanskohercegovačko Goražde je jedan od rijetkih gradova u BiH koji odnedavno koristi solarne panele u proizvodnji električne energije za domaćinstva.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Naime, nedaleko od ovog grada u funkciji su solarni paneli, o čemu je portal Klix.ba i ranije pisao, a novi ambiciozan projekat privrednika iz ovog grada, Azema Bujaka, sigurno može poslužiti kao primjer dobrog planiranja za budućnost.

Nakon što je prošle godine u selu Bujaci kod Goražda dovršena izgradnja 670 solarnih panela, u ovoj godini bit će izgrađeno pet puta više, te će tako Goražde postati svojevrsni bosanskohercegovački centar kada je riječ o proizvodnji solarne energije.

"Dobili smo građevinsku dozvolu i sve što nam još treba jeste energetska saglasnost. Plan je postavimo 3.200 novih panela. Očekujem da će izvođači radova uskoro biti na terenu, a do kraja godine trebali bi biti postavljeni svi paneli“, rekao je Bujak za Klix.ba.

Kako je istakao ovi paneli će proizvoditi električnu energiju za više stotina domaćinstava u ovom kraju, a osim toga njihova prednost je što ne utiču štetno na okoliš.

Brdovito područje ovog dijela Goražda izabrano je zbog dobre osunčanosti kako bi se što efikasnije prikupljala solarna energija.

Na realizaciji projekta izgradnje prve solarne elektrane na ovom prostoru radile su domaće firme, a tako će biti i prilikom postavljanja novih panela i njihovog uvezivanja u elektranu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: