Privreda
863

U selu Bujaci kod Goražda podignuta jedna od najmodernijih solarnih elektrana u regiji

Piše: Am. Dž.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U selu Bujaci na području Općine Goražde kroz dvadeset dana bi trebala početi sa radom jedna od najmodernijih solarnih elektrana u regiji. Paneli za sistem prikupljanja solarne energije već su postavljeni na ovom brdovitom i osunčanom predjelu koje su posjetili i reporteri portala Klix.ba.

Pola sata vožnje od centra Goražda, na dosta strmovitom terenu i još uvijek neasfaltiranoj cesti, stiže se do sela Borovići, Bujaci i Rešetnica koja su odnedavno u fokusu pažnje Goraždana, zbog panela o kojima se uveliko priča u ovom gradu, ali i šire.

Domaćinstva u ovim selima će uskoro dio svoje električne energije dobivati od solarne elektrane čiju je izgradnju finansirao Azem Bujak, bosanskohercegovački privrednik rodom iz ove regije.

Mještani očekuju nova ulaganja u infrastrukturu

U selu Bujaci zatičemo Azemovog oca Hasiba koji s ponosom gleda na 670 panela iznad svog rodnog sela. Okružen je radnicima koji će u narednim danima dovršiti i pustiti u funkciju ovu elektranu.

"Ovdje je 15 ljudi radilo skoro 90 dana da bi se postavili paneli, nadamo se da će se ova investicija isplatiti. Ljudima je ovo interesantno, u ovom kraju sigurno nećete naći ništa slično“, kaže Hasib Bujak.

Jedan od mještana, Omer Bujak, očekuje da će elektrana biti samo početak za dalje ulaganje u ovaj lokalitet.

"Ovom kraju će elektrana mnogo značiti, veliki je broj kuća ovdje. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti i asfalt do našeg sela“, veli Omer.

Električna energija za 100 domaćinstava

Po završetku trafostanice, kroz dvadesetak dana, ova solarna elektrana će moći snabdijevati 100 seoskih domaćinstava.

"Solarna elektrana će se priključiti na napojnu mrežu Elektrodistribucije Goražde. Ostalo je još da se izgradi trafostanica koja će plasirati energiju. Po završetku, ova elektrana će imati godišnju proizvodnju od 200 megavat sati“, kaže za Klix.ba Nesib Mandžić direktor firme Elektro-test iz Vogošće koja radi na dovršavanju solarne elektrane.

Kako ističu u selu Bujaci, investitor Azem Bujak ima u planu izgradnju još jedne solarne elektrane, nedaleko od već izgrađene, koja bi trebala imati i do pet puta više solarnih panela.