{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemački gigant RWE zainteresiran za investiranje u BiH

F
6.8.2010. u 18:54
0
4
Njemački gigant RWE zainteresiran za investiranje u BiH
0
Njemački gigant RWE zainteresiran za investiranje u BiH
Čelnici jedne od pet vodećih evropskih kompanija iz oblasti energije, njemačkog giganta RWE, na susretu s predstavnicima federalne vlasti te federalnih i bh. kompanija u Kelnu ponovili su veliku zainteresiranost za investiranje u BiH izgradnjom objekata za proizvodnju električne energije.
Kompanija RWE želi na rijeci Krivaji i njenom vodopadu izgraditi osam malih hidroelektrana od 20 MW. Riječ je o projektu vrijednom 50 miliona eura.

O ovom je projektu, ali i drugim elementima poslovanja, razgovarano na susretu u Kelnu, gdje su čelnici njemačke kompanije ugostili petnaestočlanu delegaciju iz FBiH i BiH koju je predvodio federalni premijer Mustafa Mujezinović. Delegaciju su činili predstavnici nadležnih institucija za pitanja energije - Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB, Rudnika mrkog uglja Banovići, Općine Banovići te medija.

Predstavnici kompanije koja je najveći proizvođač energije u Njemačkoj istaknuli su da su kćerku-kompaniju već osnovali u BiH te da su početkom godine podnijeli zahtjev za realizaciju projekta izgradnje hidroelektrana na Krivaji. Međutim, općine nadležne za davanje takvih dozvola još uvijek nisu dale odgovor.

Rečeno je da je kompanija novac za investiranje u BiH za ovu godinu već izdvojila te da će, ukoliko se ne iskoristi za predviđeni projekt, biti usmjeren u druge svrhe.

Bosnu i Hercegovinu ocijenili su zemljom sa najvećim hidropotencijalom u jugoistočnoj Evropi, koji je gotovo na istom nivou kao Turska.

Predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije prezentirali su trenutni enrgetski potencijal u BiH, te plan proiriteta koji obuhvata izgradnju šest termoelektrana ukupnog potencijala od 2.000 MW, 16 hidroelektrana potencijala od 1.168 MW te šest vjetroparkova na području Hercegovine, čiji bi potencijal bio 270 MW.

Plan izgradnje procijenjen je na period od tri do šest godina, a ukupni investicijski troškovi iznosili bi šest milijardi eura.

Članovi bh. delegacije obišli su najveću termoelektranu na području Njemačke, smještenu u blizini Kelna, gdje su informirani o njenom radu te najsavremenijim standardima proizvodnje energije. Cilj takvih standarda je prvenstveno sigurnost, ali i maksimalno smanjenje količine ispuštanja karbon-dioksida u atmosferu.

Vanjski prihod ove kompanije u prošloj godini iznosio je oko 48 milijardi eura, dok operativni rezultat iznosi oko sedam milijardi eura godišnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: