Značajan uspjeh
201

Njemački ekspert pojašnjava vrijednost Bosnalijekovog proizvoda koji izlazi na veliko tržište

Klix.ba
Dr. Hellmut Münch
Dr. Hellmut Münch
Dr. Hellmut Münch, jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih njemačkih imunologa. Osim privatne prakse, voditelj je MEF – Njemačkog centra za istraživanje enzima, te vlasnik kompanije Innova Vital GmbH, koja je nedavno sklopila ugovor sa kompanijom Bosnalijek.

U razgovoru za Klix govori o saradnji sa najvećom bh. farmaceutskom kompanijom, te perspektivama liječenja pomoću enzima, kao velikoj mogućnosti očuvanja zdravlja te u tom kontekstu govori o mogućnostima prevencije i zaštite od novog korona virusa.

Zašto ste se odlučili za saradnju sa kompanijom Bosnalijek?
Bosnalijek je poznati proizvođač lijekova u Bosni i Hercegovini, sa dugom tradicijom, još od 1951. godine. Mi smo prepoznali sve prednosti Bosnalijeka koji se s pravom može svrstati u međunarodno konkurentne farmaceutske kompanije.
Bosnalijek ima u svom portfoliu jedinstvene proizvode koji sadrže lizozim, enzibiotik koji je dio našeg imunološkog sistema i može se koristiti u liječenju velikog broja oboljenja grla, usne i nosne šupljine i kože, te pojačavanju imonološkog odgovora organizma.

Sa Bosnalijekom smo dogovorili ugovornu proizvodnju njihovog brenda Lysobact® koji ćemo plasirati pod nazivom Innova Spray® IMMUN, i koji je namijenjen liječenju upale sluznice usne šupljine i grla kod odraslih i djece starije od dvije godine. Ova saradnja je sklopljena za početak za tržište Njemačke, Austrije i Nizozemske, a nakon toga u planu nam je širenje i na sve ostale države Evropske unije, uz malo sreće i Sjedinjene Američke Države. Postoji neka inicijalna zainteresiranost i kineske vlade za ovaj proizvod, ali o tome je prerano govoriti u ovom momentu.

Zbog čega ste se odlučili baš za Lysobact®?

Ono što je sa stanovišta imunologije bitno jeste da je lizozim kamen temeljac urođenog imuniteta. Ovaj Bosnalijekov proizvod je jedinstven na tržištu i njegovi potencijali su zaista veliki. Njemačko tržište je moram reći dosta skeptično prema firmama/proizvodima koji dolaze iz istočnih zemalja. Priznajem da sam i ja imao predrasude dok nisam probao na svojim pacijentima Lysobact®. Poslije samo nekoliko korištenja moji stalni pacijenti koji su imali hroničnih imunoloških problema su osjetili olakšanje, a nakon što sam posjetio proizvodne pogone Bosnalijeka u Sarajevu više nisam imao dileme.

Ti ljudi zaista obavljaju sjajan posao, i drago mi je što sam se odlučio baš za njih kada je riječ o ovom projektu, a mogu reći da je konkurentska kompanija sa kojom smo također vodili pregovore bila iz Sjedinjenih Američkih Država što dovoljno govori o standardima koje je dostigao Bosnalijek. Siguran sam da ćemo saradnju nastaviti i sa drugim proizvodima, jer Bosnalijek definitivno ima kvalitetne proizvode koji mogu biti sasvim konkurentni, ne samo na njemačkom već i na tržištu cijele Evropske unije.

Innova Spray® IMMUN se već nalazi na policama njemačkih apoteka, kakvi su prvi rezultati prodaje ovog proizvoda? Moram reći da smo više nego zadovoljni. Samo u prvom danu najave ovog proizvoda i prije nego je praktično došao na police, prodali smo nekoliko hiljada pakovanja. Do objave ovog intervjua, ta brojka raste vrtoglavo, i ostvarili smo uspjeh puno veći nego smo se i sami nadali.

U Njemačkoj trenutno vlada epidemija gripe koja u ovoj zemlji odnese preko 20.000 života svake godine. Kada imamo i činjenicu da smo pored toga suočeni i sa potencijalnom prijetnjom od novog virusa na globalnom nivou, onda nije ni za iznenaditi se da je ovolika potražnja za ovim proizvodom. Pored inicijalno naručene količine zbog velike potražnje, morat ćemo vrlo brzo poručiti dodatne količine kako bi proizvod bio dostupan u planiranim apotekama. Ovo je univerzalan i zaista jedinstven proizvod na bazi lizozima, te sam siguran da ćemo sa njim postići barem približan uspjeh kakav je sa ovim proizvodom Bosnalijek postigao u Rusiji, gdje je to jedan od najprodavanijih proizvoda.

Na njemačkom tržištu ovo je zapravo prvi preparat u obliku oralnog antiseptika na bazi lizozima. Kako vidite mjesto ovog proizvoda u praksi? Lizozim je jedinstven oralni antiseptik sa širokim spektrom farmakoloških djelovanja i činjenica je da je komponenta prirodnog imuniteta. To je jasna diferencijacija u odnosu na sve ostale oralne antiseptike ne samo u Njemačkoj, već i u svijetu. Ljekarima u svakodnevnoj praksi često nisu dovoljno poznate širine biološkog i farmakološkog djelovanja lizozima, što u brojnim kliničkim situacijama dovodi do nedovoljne iskorištenosti potencijalnih benefita primjene proizvoda koji sadrže ovaj enzim. Zahvaljujući antimikrobnom i imunomodulatornom učinku, Innova Spray® IMMUN sprej za usnu sluznicu nalazi svoju primjenu u samoliječenju grlobolje izazvane bakterijama ili virusima. Uključivanje proizvoda koji sadrže lizozim u kompleksnu terapiju ovih grupa oboljenja ima posebnu praktičnu vrijednost naročito kod djece, kod koje su koncentracija i aktivnost lizozima u pljuvački nešto niže nego kod adolescenata i odraslih.

S obzirom da se svijet u posljednjih mjesec dana suočava sa velikom krizom izazvanom koronavirusom, možete li sa aspekta imunologije dati svoj osvrt na mogućnosti prevencije i naročito samozaštite? Aktivni sastojak lizozim ima snažno dejstvo na viruse i pokazao je do sada odlično protektivno djelovanje protiv gripe, koja svake godine odnese desetine hiljada života u Evropi.

Posmatrajući posebno korona virus, ono što do sada znamo, a ne zna se previše, jeste da struktura ovog virusa sadrži proteine, koji se dijele prilikom korištenja lizozima, tako da neka prva iskustva sa zaraženim ljudima pokazuju da lizozim koji je aktivni sastojak Lysobact®-a ima vrlo protektivno djelovanje za porodice oboljelog, tj. ljude koji se nađu u okruženju oboljelog. Pri tome svakako treba imati u vidu neophodnost redovnog održavanja lične higijene, te korištenje dezinfekcionih sredstava, kao i izbjegavanja većih skupova.