biznis
41

Njemačka Vita 34 preuzima Stem Care

Klix.ba
Njemačka kompanija Vita 34, preuzela je 100% vlasništva StemCare, danske banke matičnih ćelija. Ovim potezom, biotehnološki centar u Lajpzigu dobija vodeću tržišnu poziciju i na skadinavskom prostoru te nastavlja da drži kurs u pravcu rasta i razvoja.

Grupa StemCare, koja je osnovana 2002, aktivna je u Danskoj i Švedskoj, ali i na drugim tržištima u Evropi, kao što su Turska, Rumunija, Srbija... Iza sebe ima velike projekte a jedan od njih je i saradnje sa Finskim Crvenim Križem.Integracijom skandinavske kompanije, Vita 34 postaje prisutna u skoro svim djelovima Evrope. Razmjenjivanje iskustva ali i ostvarenih dostignuća, svakako omogućava znatne prednosti za ovu njemačku banku.

“Preuzimanjem kompanije koja je uspješno pozicionirana na skadinavskom tržištu mi smo učvrstili svoju vodeću poziciju u Evropi”, izjavio je dr Andre Gerth, predsjednik Vita 34 AG.

Ova njemačka banka već drugu godinu posluje i u našoj zemlji i to preko kompanije Bio Save. Zahvaljujući Viti 34, veliki broj porodica iz Bosne i Hercegovine je uspješno sačuvao matične ćelije svoje djece.