{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promovisano 3. izdanje besplatnog Priručnika za trudnice

3.7.2015. u 15:44
8
3
Promovisano 3. izdanje besplatnog Priručnika za trudnice
8
Besplatni Priručnik za trudnice promovisan je danas u Sarajevu.
Priručnik je besplatno dostupan svim trudnicama u Bosni i Hercegovini sa obrađenim najvažnijim temama od začeća, trudnoće, porođaja, dojenja, njege, porodice u saradnji sa stručnim osobama doktorima, babicama, sestrama iz škola za trudnice...

Priručnik je projekat CryoSavea, vodeće evropske i svjetske banke matičnih ćelija u kojoj se trenutno po najsavremenijim svjetskim standardima čuvaju matične ćelije iz pupčane vrpce od preko 5000 porodica iz BiH.

Priručnik je besplatno dostupan svim trudnicama u Bosni i Hercegovini sa obrađenim najvažnijim temama od začeća, trudnoće, porođaja, dojenja, njege, porodice u saradnji sa stručnim osobama doktorima, babicama, sestrama iz škola za trudnice...

Kao i u prethodnom, drugom izdanju Priručnika, uvršteni su komentari trudnica, sada majki kojima je priručnik bio od velike pomoći tokom trudnoće i na porođaju, a pored toga posebna pažnja je usmjerena na odgovorno roditeljstvo i značaj majke i oca, tako da novi priručnik nosi naziv "Trudnoća i porođaj – Priručnik o trudnoći, porođaju i roditeljstvu".

Agencija MEDIJA-PLUS bila je zadužena za dizajn i provođenje projekta, dok su veliki doprinos u izradi priručnika dali partneri projekta Bimaco, Violeta, Baby Centar, Sarajevski kiseljak (Mg Mivela), dm drogerie markt, Porodilište Podobnik, Cella viva.

Trudnice će priručnik moći preuzeti u kancelarijama CryoSave-a u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, zatim u privatnim i javnim zdravstvenim ustnovama, školama za trudnice, te u Betty apotekama od 15. jula. Priručnik se može poručiti ili čitati, na web stranici www.maticnecelije.eu.

Priručnik je samo jedan od društveno odgovornih projekata koji je u proteklih šest godina CryoSave proveo u BiH s ciljem doprinosa zajednici u kojoj djeluje. Najvažniji projekat kojim se ova banka ponosi je "Program besplatnog porodičnog čuvanja matičnih ćelija" jer je ovim programom omogućila besplatno čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce i na taj način pomogla 57 porodica iz BiH kojima je to najpotrebnije, a koje imaju bolesnog člana čije se oboljenje može liječiti matičnim ćelijama.

Prediktivna medicina stigla u BiHPočetkom godine CryoSave je otišao korak dalje, omogućivši nove usluge, tačnije genetske testove putem sestrinske kompanije Genoma Swiss Biotechnology koja je vodeći europski lider za genetske testove. Test koji je trenutno dostupan u BiH je neinvazivni prenatalni test Tranquility, koji se radi u laboratoriji u Ženevi. Test se radi iz majčine krvi, a namijenjen je detekciji Down sindroma i ostalih hromozomskih poremećaja sa 99,9% pouzdanosti. Tranquility test trudnice mogu raditi od 10. sedmice trudnoće, neinvazivan je i potpuno bezopasan za majku i bebu, te se na osnovu njega može izbjeći rizik amniocenteze.

Genetski test koji će uskoro biti dostupan u BiH je Serenity test bez rizika, za detekciju BRCA1 i BRCA2 mutacija, gena nazvanih prema raku dojke BReast Cancer. Test će se raditi jednostavnim brisom bukalne sluznice u bilo kojem životnom dobu žene , a omogućit će prevenciju, te rano otkrivanje raka dojke i jajnika.

Uslugama CryoSave, odnosno čuvanjem matičnih ćelija i provođenje genetskih testova prediktivna medicina je stigla u BiH.

Prediktivna medicina je oblast medicine koja se bavi predviđanjem vjerovatnoće bolesti i uspostavljanjem preventivnih mjera u cilju potpunog sprječavanja bolesti ili značajnog smanjenja njegovog uticaja na pacijente (kao što je sprječavanje smrtnosti ili smanjenje stope oboljevanja).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: