Odluka u četvrtak
62

Ništa od Dodikovih želja: Višković najavio da minimalac u RS-u neće biti 1.050 KM

A. L.
Vlada Republike Srpske saopštit će u četvrtak koliko će iznositi najniža plata za 2024. godinu, a ona neće biti 1.050 KM, kako je najavljivao predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik.
Premijer Vlade RS-a Radovan Višković kaže da minimalac neće biti ni 750 KM i dodaje da se može reći da će biti nešto između te dvije cifre.

Najavio je da će pomoći privrednicima koji dokažu da trpe štetu zbog njihove odluke u vezi povećanja minimalca.

On je ranije pozivao poslodavce i sindikat i dao im rok do kraja godine da se dogovore u vezi sa iznosom najniže plate za iduću godinu, a "šanse za takvo nešto su ravne nuli", pa je rekao da Vlada neće više čekati.

"Na sjednici Vlade RS u četvrtak donijet ćemo odluku o najnižoj plati. Imao sam želju da to urade socijalni partneri, kojima je to i posao. Očigledno je lakše da to oni ne urade, jer će onda imati razloga da napadaju Vladu. Navikli smo na to. Napadat će", poručio je Višković.

Naveo je da rješenje Vlade o pitanju najniže plate neće biti ni jedno ni drugo koje se spominjalo u javnosti, odnosno poslodavci traže da to bude 750 KM, a predsjednik RS-a Milorad Dodik je zagovarao iznos od 1.050 KM.

"Imat ćemo i obrazloženje za taj iznos minimalca. Imamo spremnu odluku i ona će biti poznata u četvrtak. I ta odluka će biti dakle na snazi od 1. januara iduće godine", poručio je Višković, koji nije želio da otkriva koji će to iznos najniže plate biti koji će donijeti republička Vlada.

Osvrnuo se i na to da je više puta socijalne partnere pozivao da se dogovore o iznosu najniže plate i da će njihov dogovor Vlada RS-a podržati te da neće biti remetilački faktor.

"Očigledno ne žele. I to treba da bude poruka građanima i radnicima. Ne mogu oni da peru prljav veš preko premijera i Vlade, ali pokušaće to da rade. Pratimo regiju i okruženje po ovim parametrima i zadržat ćemo taj odnos", poručio je Višković.

Premijer RS je i na jučerašnjem sastanku sa ministrima razgovarao o temi najniže plate.

"Želio sam da čujem i njihov stav, da podijelimo sve informacije koje ima bilo ko od njih u datom trenutku, odnosno da dođemo do nekog rješenja koje će biti najbolje i za jedne i druge. Vjerovatno će biti nezadovoljni i jedni i drugi. Ali mi moramo računati i da zadržimo radnike ", poručio je Višković.

Naglasio je i da sa druge strane Vlada RS ne može samo zastupati stav "dajte vi plate".

"Možemo reći i da minimalac bude 2.000 maraka, ali ako neko to ne može platiti, to će biti najveća šteta za radnike, jer će ostati bez posla. Moramo voditi računa da se ne svrstavamo na stranu ni jednih ni drugih nego da na osnovu činjenica, pokazatelja te realnih procjena dođemo do tog iznosa. Tako da ćemo to uraditi i sada", poručio je Višković.

Navodi i da će vjerovatno odlukom Vlade RS o iznosu najniže plate biti pogođeni određen broj radnika i privrednika.

"Pratit ćemo i analizirati i tražiti najbolji trenutak da im se pomogne. Ne može 290.000 radnika biti talac neke djelatnosti koje zaista imaju problema. Dakle ako naša odluka bude neke djelatnosti pogodila, onda ćemo im pomoći. Naravno sve to će morati dokumentovati, dokazati i potkrijepiti činjenicama", zaključio je Višković i dodao da ne može neko samo reći da ima problem zbog rasta minimalca u RS, već da će to morati i da dokaže.