Kozmetičke reforme
15

Ništa od dobrovoljnih fondova: Penzije će se i dalje dijeliti na osnovu međugeneracijske solidarnosti

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Osnova novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH, koji je 1. marta 2019. stupio na snagu i kojim je 1. januara 2020. predviđen prelazak na trezorski način poslovanja Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, bit će prevaziđeni model međugeneracijske solidarnosti.

Najave Vlade Federacije BiH da će potencijalni penzioneri poboljšati svoj finansijski položaj tako što će moći štedjeti za penziju u dobrovoljnim penzionim fondovima, uz istovremeno omogućavanje da dopune sredstva koja će dobivati iz penzionog sistema Federacije BiH, su se pokazale kao neistinite.

Direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić, suprotno navedenim tvrdnjama Vlade FBiH iz oktobra 2016. godine, smatra kako je jedino aktuelni model međugeneracijske solidarnosti održiv, bez obzira na to što bismo ubrzo mogli imati situaciju da na jednog radnika imamo jednog penzionera.

Sve je isto osim koeficijenata

Ekonomski analitičar Admir Čavalić objašnjava za Klix.ba da donošenjem novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, izuzev formiranog koeficijenta, suštinski nije ništa urađeno na unapređenju održivosti penzionog sistema.

"Nikakav iskorak nije napravljen po iskustvima Hrvatske, da težimo takozvanom trostubnom penzionom sistemu. U tom smislu mislim da je zakon jedna kozmetička promjena koja ima koristi za finansijsku održivost trenutnog penzionog sistema i manju korist za većinu penzionera", kazao je Čavalić.

Direktor Zijad Krnjić, s druge strane, smatra da će trenutni sistem biti održiv ukoliko demografska situacija bude takva da bude radne snage koja može zaraditi dovoljno generaciji penzionera.

"Ako nam bude sastav stanovništva takav da imamo više od 50 posto onih sa više od 65 godina, onda će nam u svakoj varijanti biti neodrživo stanje, čak i u toj kapitalizirajućoj štednji koja se reklamira. Penzije funkcioniraju od generacije koja trenutno radi i kako god se to izvede tehničkim rješenjima ona treba od svog rada da osigura sredstva za generaciju koja više ne radi", rekao je Krnjić za Klix.ba.

Napominje da je penzioni sistem održiv jedino po međugeneracijskoj solidarnosti i da kapitalizirana štednja, koja funkcionira na zapadu, obavezno nakon nekoliko godina nestane.

"Pokazalo se da oni kojima se da na upravljanje fondovima novac potroše tako da se ne zna ni gdje je potrošen, pa onda država iz budžeta namiruje sredstva za penzije", istakao je direktor Krnjić obrazloživši zašto smatra da je penzioni sistem održiv jedino po modelu međugeneracijske solidarnosti.

Trezorsko poslovanje

Direktor Krnjić objašnjava za Klix.ba da će prelaskom na trezorski način poslovanja biti zakonski onemogućeno da se sredstva namijenjena za penzije koriste za ulaganja ili u neke druge svrhe, odnosno da će zakonski biti zaštićen.

"Mi funkcioniramo po Zakonu o budžetu, samo na posebnom računu. Identificirani smo zakonski kao sastavni dio budžeta, odnosno finansijskim planovima vanbudžetskih fondova, samo što ćemo sada umjesto naloge banci slati trezoru a trezor banci. Razlika je tehničke naravi", rekao je Krnjić.

Ekonomski analitičar Čavalić upozorava da je praksa u svijetu pokazala da prelazak na trezorski način poslovanja, s jedne strane, predstavlja teret za budžet i da se, s druge strane, novac gubi u budžetskoj masi što onemogućava praćenje i analizu funkcionalnosti sistema.

"Kod trezorskog poslovanja je problem što se ukida sistem doprinosa, on zapravo ostaje u praksi ali to je puka forma. Gubi se vanbudžetsko djelovanje penzionog i invalidskog fonda kao velikog socijalnog fonda", zaključio je Čavalić.