Suptostavljeni stavovi
13

Nijemci razmišljaju o ljetovanju u Hrvatskoj jer se pozicionira kao "korona free"

R. D.
Bild.de
Bild.de
Njemački Bild objavio je kako bi turisti iz ove zemlje na ljetni odmor mogli doputovati u Hrvatsku, jer se počela pozicionirati kao "korona free" destinacija.
Bild piše kako je sigurno da će najpopularnije destinacije kod Nijemaca, a prije svega Italija, Španija i Francuska, otpasti kao ovogodišnje destinacije za putovanja, a prenosi se izjave direktora njemačkog predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Romea Draghicchia, koji je istakao da u Hrvatskoj postoji mogućnost za osiguranje turizma uz uvjete fizičkog distanciranja, kao i da će do kraja maja vlasti donijeti nove odluke o putovanjima.

Ovakav stav u suprotnosti je sa izjavama ministra vanjskih poslova Heika Maasa koji je kazao da ovog ljeta sasvim sigurno neće biti normalne turističke sezone s punim plažama, ni u jednoj zemlji, ni u Europi, ni u bilo kojoj drugoj regiji svijeta.

Predsjednik njemačkog udruženja putničkih agencija Norbert Fiebig kritikovao je izjave o potpunom otkazivanju ljetovanja izvan granica Njemačke, poručujuči da je važno donijeti odluke koje će omogućiti putovanja, ističući potrebu za polemikom, a ne za paušalnim otkazivanjem svih putovanja.

U Njemačkoj je do 3. maja na snazi upozorenje o restrikciji putovanja, a do kraja aprila odlučit će o novim mjerama.