{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nestle" nudi pomoć proizvođačima kakaoa

F
24.10.2009. u 12:28
0
0
"Nestle" nudi pomoć proizvođačima kakaoa
0
"Nestle" nudi pomoć proizvođačima kakaoa
Foto: AP
Jedan od najvećih svjetskih kupaca kakao zrna, kompanija "Nestle", objavila je da će pomoći proizvođačima ove sirovine da povećaju produkciju i time se suprotstave višegodišnjem manjku i znatnom rastu cijena kakaoa na svjetskom tržištu.
"Nestle" podsjeća da se već četiri godine bilježi manjak kakaoa, što se dosad nije dešavalo. Manjak se prognozira i za narednu, petu uzastopnu godinu, izvještava Reuters.

Ovih dana cijena kakao je na Njujorškoj berzi sirovina na najvišoj vrijednosti za gotovo 30 godina. U posljednje dvije decenije svjetska potrošnja čokolade se udvostručila, pri čemu je u posljednjih pet povećana za 14 posto.

Istovremeno većina uzgajivača kakaoa, prije svega u zapadnoafričkim zemljama, ima probleme sa opadanjem prinosa, zbog starenja žbunova kakaovca, što ih čini podložnijim bolestima i zbog toga što se ova kultura gaji na neproduktivno malim posjedima.

"Nestle" planira da u "održive inicijative" na sektoru kakaoa u narednih deset godina uloži 110 miliona švajcarskih franaka (109 miliona dolara), dok je u prethodnih 15 u to uložila 60 miliona franaka.

Tim sredstvima će se finansirati obezbjeđivanje miliona sadnica kakaovca otpornih na bolesti, čime bi prinosi kakao zrna mogli da se povećaju za 50 do 200 posto u odnosu na one koji se trenutno ostvaruju na mnogim posjedima.

Također u planu je da se proizvođači obuče kako da na najbolji i najsavremeniji način gaje kakaovac, što bi moglo da rezultira znatnim poboljšanjem kvaliteta zrna.

U prvih devet mjeseci ove godine prodaja čokolada i drugih konditorskih proizvoda kompanije "Nestle" povećana je za četiri posto, dok je ukupan rast prodaje firme iznosio 3,6 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: