biznis
0

"Nestle" nudi pomoć proizvođačima kakaoa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan od najvećih svjetskih kupaca kakao zrna, kompanija "Nestle", objavila je da će pomoći proizvođačima ove sirovine da povećaju produkciju i time se suprotstave višegodišnjem manjku i znatnom rastu cijena kakaoa na svjetskom tržištu.

"Nestle" podsjeća da se već četiri godine bilježi manjak kakaoa, što se dosad nije dešavalo. Manjak se prognozira i za narednu, petu uzastopnu godinu, izvještava Reuters.

Ovih dana cijena kakao je na Njujorškoj berzi sirovina na najvišoj vrijednosti za gotovo 30 godina. U posljednje dvije decenije svjetska potrošnja čokolade se udvostručila, pri čemu je u posljednjih pet povećana za 14 posto.

Istovremeno većina uzgajivača kakaoa, prije svega u zapadnoafričkim zemljama, ima probleme sa opadanjem prinosa, zbog starenja žbunova kakaovca, što ih čini podložnijim bolestima i zbog toga što se ova kultura gaji na neproduktivno malim posjedima.

"Nestle" planira da u "održive inicijative" na sektoru kakaoa u narednih deset godina uloži 110 miliona švajcarskih franaka (109 miliona dolara), dok je u prethodnih 15 u to uložila 60 miliona franaka.

Tim sredstvima će se finansirati obezbjeđivanje miliona sadnica kakaovca otpornih na bolesti, čime bi prinosi kakao zrna mogli da se povećaju za 50 do 200 posto u odnosu na one koji se trenutno ostvaruju na mnogim posjedima.

Također u planu je da se proizvođači obuče kako da na najbolji i najsavremeniji način gaje kakaovac, što bi moglo da rezultira znatnim poboljšanjem kvaliteta zrna.

U prvih devet mjeseci ove godine prodaja čokolada i drugih konditorskih proizvoda kompanije "Nestle" povećana je za četiri posto, dok je ukupan rast prodaje firme iznosio 3,6 posto.