Komentari (46)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Vise ce da nam dohaka obnovljiva energija od fosilnih goriva po svemu sudeci. Fascinantno je kako "osvijesteni ekolozi" ne uzimaju u razmatranje i onaj dio "sta sa ovim nakon isteka roka", nego samo ponavljaju iste greske kao i prethodnici.
Upravo tako, svaka čast na kometaru. Ekolozi skaču kako im neko plati, nema tu ni struke ni nauke.
Zato sto ekolozi ocito pojma o zivotu nemaju kad im jedno malo deriste (Greta), socioloski eksperiment roditelja, mora pricati o istom....
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Ljudi kao kolektiv imaju puno veci kapacitet za stvaranje problema a ne rjesenja.
Ovaj problem imaju i one baterije u automobilima. Zar je ovo to eko-rješenje koje nam turaju neka tzv. eko - Udruženja? Da se gušimo u smeću čije će deponovanje biti preskupo i da gradimo solar elektrane koje će produkovati ovakav otpad u velikim količinama - sve bez uticaja na okoliš po njihovoj priči. Kratkovidost naroda u Bosni je nevjerovatna s obzirom na dostupnost radova na Internetu koji se ne čitaju jer ima Klix i šund portali iz Srbije da razbiju monotoniju.
Bolje sprjeciti nego ljeciti. Genij sprjeci, inteligentan lijeci, budala ponavlja istu gresku. Na drzavnom nivou donijeti zakone da se pri dizajnu svih tih komponenti , te iste komponente postavljaju i grupiraju na takav nacin da se lako mogu odvojiti i reciklirati. Al pogledajte samo auta gdje za dosta jeftinih djelova mehanicar da bih dosao do njih treba po 3 sata.
o-o bitno je da su se ublehasi obogatili na promociji "ciste obnovljive" energije. eto necemo loziti ugalj zato cemo biti zatrpani otpadom... i proizvodnja tolikih panela isto zagadjuje, nisu pali s neba...
velika potreba da se svi elektronski uređaji prave na način da veliki dio materijala od kojih su napravljeni bude ponovo upotrebljivo za ponovnu proizvodnju - logicno bi bilo i da su jeftiniji, ako se prave od recikliranog materijala, ili ebo logiku plati i suti
u bosni i netreba,po gotov jesen zima nigdje sunca sve tmurno i mrak brzo
Da zivim u bosni rokno bi se nakon 2 dana
Ista stvar je i sa vjetroturbinama za proizvodnju energije. Radni vijek je 10-12 godina, i to u super optimalnim uslovima. Ne moze se reciklirati niti remontovati, nego se uklanja stara a postavlja komplet nova instalacija: stub, elise, turbina itd. Kada se stavi na papir godine odrzavanja, cijena jedne vjetroturbine i dani u godini kada ne radi jer nema vjetra, dodje se do toga da nisu bas najisplativije, i da nije sve onako kako se prezentuje javnosti.
Termoelektrane, sa odgovarajucim filterima, najcisci su oblik energije. Ako zemlju prekrijete panelima, sta se desava za zivim svijetom ispod njih? Paneli na povrsini mora, sta se desava sa alagama ispod? To je betoniranje mora.
Ebo alge daj sto vise da se moze preci na baterije
Tako će biti i sa BATERIJAMA za E_AUTOMOBILE !!!
Nece nm dohakati goriva, nego pohlepa.
Ovo je PRO-CO2 članak. Samo da ljude sa razumom obavjestim. Funkcionalni vijek trajanja solarnog panela je 80 godina.
80 godina? U kojim uslovima? Mozda pola od toga, ali i to da se nikad ne pokvare. Kada na jednom panelu ode 15% fotocelija in se smatra neupotrebljivim. Cesto prodjem kroz Austriju, i vec vidim ekipe koje mijenjaju panele. A koliko su tu, 10-12 godina mozda?
Da su pametni negdje bi ih lagerovali i za to vrijeme finansirali istražvanje za reciklažu...
Pa jel zelena agenda ili nije pa ja.
To su ti obnovljivi izvori,.. isto je i sa VE. Leže rotori po livadama u Njemačkoj,.. ne znaju šta s njima.
Gdje to leze? Sad siris direktne lazi...
BAČI OTPAD U SVEMIR