"Novoteks", Trebinje
0

Neizvjesna sudbina 800 radnica

SRNA
Trebinjsko preduzeće "Novoteks" napustio i jedini kupac - firma "Tono dres" iz Njemačke, koja je povukla porudžbu, dok je trebinjska tekstilna firma pred gašenjem, a sudbina oko 800 zaposlenih neizvjesna.

Njemačka firma "Toni dres", koja godinama sarađuje sa "Novoteksom", jedina je bila spremna na saradnju nakon što su se povukla dva velika njemačka kupca "Ceres" i "Braks", te prije nekoliko dana dovezla kamion sa materijalom od koga su radnice trebalo da naprave oko 5.000 pantalona.

Radnice, koje već tri mjeseca ne rade, nisu prihvatile ovaj posao koji bi mogle sa stoodstotnom usposlenošću da završe za dva dana, tako da je kupac odlučio da povuče svoju robu i prekine saradnju.

Savjetnik direktora i predstavnik "Toni dresa" za jugoistočnu Evropu Bogdan Ivanovski je istakao da firma ne želi da nastavi saradnju sa "Novoteksom" jer nisu ispoštovani rokovi, dodavši da je od ranije imao pozitivna iskustva sa ovim preduzećem, ali da je to sve sada prekinuto.

"Već 10 godina sarađujemo sa 'Novoteksom' i trudio sam se da tako i ostane, ali, nažalost, novonastala situacija nas je natjerala da robu povučemo, a šta će dalje biti, za sada, ne znam", istakao je Ivanovski.

Potvrdivši je da je "Toni dres" prekinuo saradnju i da se trebinjsko preduzeće nalazi u velikom problemu, direktorica "Novoteksa" Ljiljana Mastilović je kao glavnog krivca u ovoj firmi označila Sindikat i istakla da radnice i pored svih nastojanja i razgovora nisu željele da se vrate na posao.

"Bili smo spremni da do kraja mjeseca isplatimo jednu platu, ali su predstavnici Sindikata došli sa novim zahtjevima tražeći da, u roku od sedam dana, svakom pojedincu u firmi pojedinačno obračunamo koliko im se duguje, za što treba vremena", rekla je Mastilović.
Ona je dodala da su predstavnici firme to bili spremni uraditi, ali da njemački kupac nije mogao da čeka.

U "Novoteks" je prije nekoliko dana na razgovor dolazio i kupac iz Italije, ali je nakon sagledavanja situacije odustao od saradnje. Prema najavama, "Novoteks" bi naredne sedmice trebalo da posjete još neki predstavnici stranih preduzeća. Ukoliko i oni odustanu od saradnje, ovu firmu i njene zaposlene čekaju teški dani.

Nezadovoljne sadašnjim statusom, radnice "Novoteksa" su početkom juna počele svakodnevno da se okupljaju ispred Upravne zgrade preduzeća, tražeći da rade, a nekoliko dana nisu dozvoljavale rukovodstvu preduzeća da uđu u svoje kancelarije.