biznis
21

Nakon upozorenja Donalda Trumpa pale dionice BMW-a, Volkswagena i Daimlera

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dionice njemačkih proizvođača automobila BMW, Volkswagen i Daimler su pale nakon što je Donald Trump upozorio da će se automobili proizvedeni u Meksiku oporezivati na 35 posto, ako se izvoze u Sjedinjene Američke Države (SAD), piše BBC.

Novoizabrani predsjednik je rekao da će savjetovati autofirme da ne gube vrijeme i novac, izgradnjom tvornice u Meksiku. Ako BMW proda automobil u SAD-u, morat će platiti 35 posto poreza, rekao je Trump.

Ovakve odluke Trumpa predstavljaju za sve autokompanije.

BMW dionice su pale za 1,5 posto u Frankfurtu, VW su pale za 1,8 posto, a Daimlera za 1,6 posto.

"Ako želite izgraditi dobru autoindustriju u svijetu, onda vam želim sve najbolje. Možete praviti automobile za SAD, ali za svaki automobil koji dolazi u SAD, platit ćete 35 posto poreza“, izjavio je Trump njemački list Bild.

Ministar ekonomije Njemačke Sigmar Gabriel rekao je da umjesto što kažnjavaju njemačke proizvođače automobila, SAD trebaju praviti bolja i poželjnija vozila. Nametanje tarife bi američku automobilsku industriju moglo skupo stajati, smatra ministar Gabriel.

"Protekcionizam može priuštiti kratkoročne prednosti, ali je gotovo uvijek štetan na duže staze", rekao je njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble.

BMW i Mercedes-Benz već imaju značajne tvornice u SAD-u, gdje grade sportska vozila za izvoz u Aziju i Evropu. Ali obje kompanije, kao i VW, imaju tvornice u Meksiku, gdje su troškovi rada daleko manji.

Prošle godine je BMW počeo izgradnju postrojenja u San Luis Potosi, gdje se godišnje planira proizvesti 150.000 vozila serije 3. BMW je rekao da neće promijeniti svoje planove:

"Proizvodnja je cilj na svjetskom tržištu, stoga će postrojenja u Meksiku upotpuniti proizvodne pogone u Njemačkoj i Kini“, navodi kompanija.

VW je počeo proizvodnju prošle godine s kapitalom 1,3 milijarde dolara u tvornici u blizini Puebla.