biznis
2

Nakon izlijetanja sa piste radnici prefarbali logo Thai Airwaysa na avionu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Avion Airbus 330-300 kompanije Thai Airways skliznuo je danas sa piste prilikom slijetanja na glavni aerodrom u Bangkoku, zbog kvara na stajnom trapu, izjavili su predstavnici kompanije. Četrnaest ljudi je povrijeđeno prilikom evakuacije iz aviona.

Bila je to druga nesreća u manje od dvije sedmice za ovu tajlandsku kompaniju. Nakon nesreće, radnici su požurili da crnom bojom prefarbaju logo kompanije na repu i tijelu aviona, što je poprilično razljutilo predstavnike medija na Tajlandu.

Dobili su objašnjenje kako je to učinjeno da bi se zaštitio imidž kompanije prema standardima i pravilima, budući da su članica međunarodnog udruženja avioprijevoznika Star Alliance i to im je obaveza u ovakvim situacijama. Avion je letio iz kineskog Guangzhoua i imao je 288 putnika i 14 članova posade.

"Pri slijetanju na aerodrom u Bangkoku došlo je do kvara na stajnom trapu, te je avion izašao sa piste", navodi se u saopćenju kompanije te dodaje da je pokrenuta istraga, prenosi AP.

Glasnogovornik Airbusa Justin Dubon je rekao da je suviše rano za komentar o tome šta je uzrokovalo nesreću. On je rekao da je Airbus poslao tim stručnjaka u Bangkok da pomogne u istrazi.

Fotografije snimljene nakon incidenta prikazuju duboke brazde od tragova kočenja na pisti i na travnatoj površini u blizini piste.

Od 14 povrijeđenih osoba, dvije su zadržane na liječenju u Bangkoku. Prije manje od dvije sedmice 20 putnika je povrijeđeno u prizemljenju Airbusa ove kompanije na aerodrom u Hong Kongu.