Azijsko tržište
0

Nafta skuplja zbog zastoja proizvodnje u Libiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte su u ponedjeljak na azijskom tržištu povećane na gotovo 113 dolara za barel, nakon vijesti da libijski pobunjenici neće proizvoditi sirovu naftu najmanje mjesec dana, dok ne poprave postrojenja na naftnim poljima Sarir i Mesla oštećenim u oružanim sukobima s vladinim trupama.

Ključna sirova nafta za junsku isporuku poskupila je u podnevnom singapurskom poslovanju za 32 centa - na 121,61 dolar za barel.

U Londonu je sirova nafta tipa brent poskupila za 16 centi - na 124,15 dolara za barel.

Rast cijena sirove nafte je, inače, u nekim od američkih saveznih država rezultirao poskupljenjem benzina na iznad četiri dolara za galon.

U subotu je predsjednik Barak Obama izjavio kako Sjedinjene Američke Države (SAD) moraju da nađu alternativu fosilnim gorivima i ponovo apelovao da bude okončano subvencionisanje domaćih naftnih i gasnih kompanija sa četiri milijarde dolara.

Prošle nedjelje su znaci rasta potrošnje nafte u Narodnoj Republici Kini i neočekivani pad rasploživih količina sirove nafte u SAD-u doprinijeli rastu cijena nafte u svijetu do najviših vrijednosti za gotovo dvije i po godine.

Po prognozi analitičara firme Ritterbusch, sirova nafta će ove nedjelje poskupiti do 114 dolara za barel, a u roku od mjesec dana će vrijediti i do 119 dolara za barel.