biznis
0

Nafta jeftinija zbog sporijeg rasta kineske proizvodnje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirova nafta je u elektronskom poslovanju na berzi u New Yorku jutros pojeftinila na ispod 95 dolara za barel, nakon što je Kina saopćila da je u junu njena industrijska proizvodnja porasla najmanje u posljednje dvije godine, što ukazuje na moguće usporavanje rasta tražnje energenata.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u augustu je na newyorškoj robnoj berzi pala za 86 centi, na 94,56 dolara za barel, nakon rasta u prethodna dva dana od čak 4,16 dolara, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu takođe pojeftinila za 86 centi na 111,62 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Kinesko Udruženje logistike i kupovine je objavilo da je mjesečni indeks menadžera nabavke u junu pao na 50,9 poena, što je najniži nivo u posljednjih 28 mjeseci.

U saopćenju Udruženja se navodi i da će se usporavanje rasta proizvodnje vjerovatno nastaviti, usljed ograničenja kreditiranja koje je uvedeno radi kontrole inflacije.

Najvažnija energetska sirovina je juče poskupjela nakon što su poslanici u grčkom parlamentu odobrili detalje plana štednje. To je ublažilo zabrinutosti vezane za širenja dužničke krize u Evropi, nakon čega je euro ojačao u odnosu na dolar.

Usljed toga je poskupjela i nafta, čija cijena obično raste kad dolar pada i obrnuto.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA), koja broji 28 članova uključujući SAD, odlučila je prošle sedmice zbog zabrinutosti za uticaj cjene nafte na globalni oporavak da pusti na tržište 60 miliona barela nafte iz zaliha, kako bi spriječila novo naglo poskupljenje tog energenta.

Nakon tog saopćenja je nafta pojeftinila, a IEA je dodala da bi spomenuta količina trebala više nego da nadoknadi obustavu proizvodnje u Libiji od 1,5 miliona barela na dan.

Ipak, rezultati te mjere će biti tek privremeni, a analitičari navode da će snabdijevanje naftom nastaviti da se smanjuje, a "tečno zlato" da poskupljuje, ukoliko članice IEA ne povećaju proizvodnju.