biznis
0

Nafta skuplja zbog nemira u Egiptu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nafta je poskupjela u petak na berzi u New Yorku na blizu 87 dolara za barel zbog eskalacije protesta u Egiptu, nakon što je predsjednik te zemlje Hosni Mubarak propustio dati očekivanu ostavku.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu na Njujorškoj je robnoj berzi porasla za 25 centi na 86,98 dolara za barel, dok je u isto vrijeme evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 61 cent na 101,48 dolara za barel, prenosi agencija Associated Press.

Mubarak, koji Egiptom vlada 30 godina, u četvrtak uvečer je izjavio da će prenijeti dio ovlasti na svog zamjenika, ali da neće odmah napustiti funkciju.

Demonstranti koji traže Mubarakov odlazak okupljaju se na središnjem trgu u Kairu, što je veliki izazov za vojsku od koje građani sve oštrije traže da intervenira protiv predsjednika.

"Cijena sirove nafte će vjerojatno pasti kad bude sigurno da je Mubarak na odlasku. Jučerašnji događaji su ukazivali na tu mogućnost, ali predsjednik Egipta nije uradio ono što se očekivalo, pa je došlo do poskupljenja tečnog zlata", navodi se u izvještaju njujorške konsultantske firme MF Global.

Egipat nije jedan od značajnih svjetskih proizvođača najvažnije energetske sirovine, ali kontrolira Sueski kanal i obližnji naftovod. Politička kriza u toj zemlji, koja traje već 18 dana, nije poremetila globalno opskrbu naftom, ali je uznemirila trgovce.

Investitori također strahuju da bi se protesti mogli proširiti s Egipta na ostale zemlje na Bliskom istoku, značajnoj regiji svijeta kada je riječ o proizvodnji nafte.

"Pojačala se strepnja da bi događaji u Egiptu mogli početi kopirati u drugim bliskoistočnim zemljama. Čini se da se povećava mogućnost da do nemira dođe i drugdje u regiji", saopćila je konsultantska firma Cameron Hanover.