biznis
0

Nafta poskupjela zbog nemira u Egiptu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nafta je na berzi u New Yorku u ponedjeljak poskupjela na gotovo 90 dolara za barel, što je reakcija na nastavak protesta u Egiptu koji prijete da se prošire na ostatak Bliskog istoka bogatog naftom.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu na Njujorškoj je berzi porasla za 40 centi na 89,74 dolara za barel, nakon poskupljenja u petak od čak 3,70 dolara ili 4,3 posto, dok je istovremeno evropska "brent "nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 35 centi na 99,07 dolara za barel, prenosi agencija Associated Press.

Nervozni trgovci su zbog nestabilnosti u Egiptu povukli novac sa berzi akcija da bi kupovali naftu, zlato i dolar, koji se smatraju manje rizičnim investicijama u nesigurnim vremenima.

Nemirima u Egiptu prethodili su antivladini protesti u Tunisu, čiji je predsjednik pobjegao u Saudijsku Arabiju, također i u Libanonu i Jemenu.

Čak i ako se nemiri ne prošire na velike proizvođače nafte u Africi ili na Bliskom istoku, "rizici su i dalje veliki budući da Egipat igra veliku ulogu na globalnom naftnom tržištu" zbog Sueskog kanala i Suesko-mediteranskog naftovoda, važnih tačaka za transport nafte iz Perzijskog zaljeva do Evrope i Sjeverne Amerike, navodi se u utorak u izvještaju o stanju na tržištu energenata The Schork Reporta.

Putevima i naftovodima kroz Egipat dnevno se transportira dva miliona barela sirove nafte, saopćila je njemačka Commerzbank.

Tokom dana se "brent" naftom u jednom trenutku trgovalo po cijeni od čak 99,97 dolara za barel, pa se procjenjuje da će biti probijena granica od 100 dolara za barel ako se nastave protesti u Egiptu.

"To bi bilo prvi put da cijena nafte bude izražena trocifrenom brojkom još od septembra 2008. U slučaju da do toga dođe, povećat će se pritisak na članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da iskoriste svoje velike rezervne kapacitete i donesu službenu odluku o povećanju proizvodnje", navodi se u izvještaju bečke konsultantske kompanije JBC Energy.