biznis
0

Nafta pojeftinila, trgovci prate situaciju u Egiptu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nafta je na berzi u New Yorku u utorak pojeftinila na ispod 92 dolara za barel uslijed zabrinutosti da bi se haotična borba za vlast u Egiptu mogla proširiti na susjedne naftom bogate zemlje, pri čemu su ipak popustila strahovanja oko situacije u Sueskom kanalu, važnom prolazu koji koriste tankeri na putu ka Evropi i Sjevernoj Americi.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu na Njujorškoj je robnoj berzi pala za 60 centi na 91,59 dolara za barel, nakon poskupljenja u ponedjeljak od 2,85 dolara ili 3,2 posto, prenijela je agencija Associated Press.

Istovremeno je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 49 centi na 100,52 dolara za barel, nakon što je sinoć premašila granicu od 100 dolara za barel, prvi put od oktobra 2008.

Najvažnija energetska sirovina u posljednja dva dana poskupjela je čak osam posto zbog strahovanja da bi nemiri u Egiptu mogli poremetiti transport dva milijuna barela nafte na dan kroz Sueski kanal i obližnji naftovod.

Sueski kanal je, međutim, i dalje otvoren, transport brodovima nije prekinut, a stručnjaci ističu kako postoje načini da se ta regija zaobiđe u transportu nafte.

"Trenutno se čini malo vjerojatnim da bi moglo doći do većih logističkih poremećaja u opskrbi izazvanih političkim nemirima. Čak i u slučaju potpunog prekida prometa u Sueskom kanalu bit će moguće preorijentirati se na rutu oko juga Afrike bez većih problema", navodi se u izvještaju konsultantske tvrtke JBC Energy.

S druge strane, izgleda da su analitičari zabrinutiji da bi nasilni ulični protestii mogli proširiti sa Sjeverne Afrike na naftom bogate zemlje Bliskog istoka.

Međunarodna agencija za energetiku saopćila je u utorak da ne vidi "hitnu prijetnju opskrbi“ iako događaji u Egiptu doprinose poskupljenju nafte.

Analitičari očekuju da će izvještaja o zalihama energenata u SAD-u prošle sedmice pokazati rast zaliha sirove nafte od tri milijuna barela i rast zaliha benzina od dva milijuna barela.

Američki institut za naftu svoj će izvještaj objaviti u utorak popodne, a statistička služba američkog ministarstva energetike u srijedu.