biznis
1

Nafta pojeftinila zbog vijesti iz Kine, dolar ojačao

FENA
Sirova nafta je jutros pojeftinila, nakon što su ekonomski podaci iz Kine pokazali da je industrijska proizvodnja usporila, a pritisak na cijene je izvršilo i jačanje dolara, navode analitičari.

Nafta za orijentacionu isporuku u aprilu je, u elektronskom poslovanju na neyworkškoj berzi, pala za 20 centi, na 91,75 dolara za barel, prenosi France Presse.

Evropska marka "brent", koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, pojeftinila je za 37 centi, na 110,48 dolara za barel.

Proizvodnja u kineskim fabrikama i rudnicima uvećana je u prva dva mjeseca 2013. za 9,9 posto na godišnjem nivou, u odnosu na 11,4 posto u istom periodu lane. Inflacija je u Kini u februaru dostigla desetomjesečni maksimum.

  • Usporavanje industrijske proizvodnje u Kini odrazilo se na cijene nafte. Tražnja energenata u toj zemlji značajno utiče na kretanje cijena tog energenta, rekao je ekonomista IG Marketsa iz Singapura, James Hughes.

Rast zaliha nafte u SAD, u kombinaciji s jačanjem dolara, nakon prošlonedjeljnih podataka o zaposlenosti, takođe je uticao na cijene, naveo je upravni direktor firme IHS Purvin end Gerc iz Singapura, Victor Shum.

Američko Ministarstvo rada je u petak saopćilo da je stopa nezaposlenosti u toj zemlji u februaru pala na 7,7 sa 7,9 posto iz januara, a prošlog mjeseca je posao našlo 236.000 ljudi, podgrejavši nade da se privreda oporavlja.