biznis
0

Cijene nafte danas miruju

FENA
Cijene sirove nafte u petak su bile gotovo nepromijenjene u odnosu na četvrtak, budući da slab rast prerađivačke aktivnosti u Kini nije impresionirao trgovce, a u SAD-u je veliki broj ljudi zatražio pomoć za nezaposlene.

Nafta je u elektronskom poslovanju na njujorškoj robnoj berzi, za orijentacionu isporuku u martu, poskupila za tri centa na 97,52 dolara za barel, prenosi AP.

U Londonu je evropska marka "brent", koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, ojačala za 30 centi, na 115,85 dolara za barel.

Vlada u Washingtonu u četvrtak je navela da je broj Amerikanaca koji su aplicirali za pomoć za nezaposlene prošle nedjelje vrtoglavo skočio.

Trgovci u petak očekuju nove znake o stanju privrede SAD-a, budući da će Ministarstvo rada iznijeti mjesečni izvještaj o zaposlenosti.

Visoka nezaposlenost koči američku privredu i dovodi do pada tražnje nafte i cijena energenata.

Analitičari navode da će cijene, ako izvještaj o zaposlenosti bude optimističan, porasti, ali da se ne očekuje značajniji ili dugotrajniji rast, jer je tržište dobro snabdjeveno i zalihe u SAD-u su visoke.