"Obustava saobraćaja je nelegalna"
0

Nadzorni odbor Željeznica FBiH dao punu podršku radu Uprave

FENA
Nadzorni odbor Željeznica FBiH (ŽFBiH) održao je vanrednu sjednicu zbog, kako se navodi u saopćenju tog odbora, vanredne situacije u ŽFBiH, izazvane nelegalnom obustavom rada mašinovođa 12. decembra.

Nadzorni odbor je na sjednici dao punu podršku radu Uprave ŽFBiH na hitnoj uspostavi i normalizaciji željezničkog saobraćaja na prugama ŽFBiH, a koja po zakonu i željezničkim propisima odgovara za sigurnost željezničkog saobraćaja, te apelovao na sve uposlene, a posebno na mašinovođe, da preispitaju svoj stav i ograde se od nezakonitog djelovanja neformalnih grupa i sagledaju posljedice nelegalne obustave željezničkog saobraćaja, pri čemu je ugrožena njihova egzistencija i egzistencija njihovih porodica.

Radi hitne uspostave normalnog odvijanja željezničkog saobraćaja, Nadzorni odbor je je donio odluku kojom se Upravi omogućava uvođenje radne obaveze u ovim vanrednim okolnostima te naložio da poduzme sve zakonom predviđene mjere da bi se preduzeću omogućilo nesmeteno poslovanje.

U saopćenju za javnost, Nadzorni odbor ŽFBiH ističe da je iznenađen zašto su mašinovođe obustavile željeznički saobraćaj i na drugim područjima na koje se ne odnosi Odluka ŽFBiH o privremenom uvođenju vožnje u jednoposjedu te podsjeća da ona važi samo za putničke vozove na relaciji Sarajevo-Zenica-Doboj i obratno.

Nadzorni odbor također smatra da su stvarni uzroci obustave rada mašinovađa mnogo dublji i da neformalne grupe žele opstruirati napore Uprave ŽFBiH i na nezakonit način umanjiti dosadašnje izuzetne rezultate poslovanja, a za sebe zadržati nezasluženo stečene privilegije.