biznis
24

Nacionalnim planom smanjit će se štetnost tri glavna zagađivača u BiH

Piše: M. H.
Projekat "Nacionalni plan smanjenja emisija" predstavljen je danas u Tuzli u organizaciji USAID-a.

Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP) sastoji se od planova smanjenja emisija štetnih gasova Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede RS.

Još prije dvije godine na osnovu odluke Ministarskog vijeća Energetske zajednice smanjenje emisija iz velikih postrojenja za sagorijevanje, postala su obaveza BiH.

Namjera je da se smanje emisije tri glavna zagađivača: sumpor dioksida (95%), azotnih oksida (60%) i prašine (90%).

Emisije najopasnijeg zagađivača, sumpor dioksida danas iznose 270. 000 tona godišnje, a nakon implementacije Nacionalnog plana za smanjenje misija, smanjile bi se na 15.000.

Tuzlanska Termoelektrana koristi niskosumporni ugalj.

Izet Džananovića, direktora Termoelektrane Tuzla ocijenio je da će projekti smanjenja emisija obezbjediti perspektivu Termoelektrani i svima onima koji uz energetski sektor imaju koristi.

Prema njegovim riječima odsumporavanje u će biti urađeno za tri do četiri godine u zavisnosti od sredstava.

Dodao je da cilj nije zadovoljiti standard i zahtjeve Evropske unije, već stvoriti ambijent dostojan života.

U regiji najveći sadržaj sumpora ima ugalj koji sagorijeva u Termoelektrani Ugljevik, no očekuje se realizacija plana odsumporavanja.

Maksim Skoko, izvršni direktor za tehnička pitanja Elektroprivrede RS-a istakao je da je planirano u toku naredne godine realizovati projekat elektrofiltera u Ugljeviku, a 2017. godine ugraditi elektrofiltere u Gacku, dodavši da je za 2020. godinu namjera da se smanje azotni okside u obje termoelektrane.

Prema njegovim riječima projekti će koštati oko 280 miliona eura.

Admir Softić, pomoćnik ministra za prirodne resurse, energetiku i zaštitu okoliša BiH navodi da će projekat koštati oko 700 miliona KM i dodaje da preostaje pronalazak načina finansiranja.

"Ovo je prva obaveza koju će zemlje članice Energetske zajednice uraditi, tako da smo mi u iskoraku u odnosu na ostale", naglašava Softić.

USAID, koji je organizator današnjeg Okruglog stola u Tuzli, je podržao ovaj dokument izdvojivši 5,47 miliona dolara, kako bi pomogao da BIH u energetskom sektoru.

Dokument "Nacionalnog plana za smanjenje emisija" izrađen je zajedničkim naporima EP BiH i EP RS-a i upućen nadležnim institucijama i preostaje je da ga entitetske vlade i Vijeće ministara usvoje, te da se dostavi Energetskoj zajednici u zadanom roku, odnosno do 31.12. ove godine.