biznis
1

Načelnik općine Goražde Ramović: Mljekara Milgor potrebna je ovom području

Piše: E. A.
Općina Goražde spremna je pomoći novootvorenoj mljekari Milgor kroz podršku u obnavljanju stočnog fonda na području općine ali i obezbjedjenjem kvalitetnijih prilaza mljekari te rasvjete u dijelu gdje se nalazi objekat. Ovo je potvrdio načelnik općine Goražde Muhamed Ramović tokom posjete Milgoru.

''Uvjerili smo se da su izvršene pripreme za početak proizvodnje, što nam je veoma drago, jer je mljakara potrebna ovom području. Obećali smo podršku prije svega u infrastrukturi jer je potrebno uraditi rasvjetu i asfaltiranje jednog dijela prilaznog puta što smo planirali u narednoj godini. Općinskom vijeću ću uputiti prijedlog o sufinansiranju kredita za određen broj poljoprivrednih proizvođača koji bi sklopili povoljne ugovore sa bankama i kroz projekat pomoći pri zapošljavanju koji provodimo, možemo sufinansirati kamate za sve one koji bi podigli kredit za nabavku krava. Ranije smo imali bogat stočni fond a sada imamo negdje oko 1 300 krava na području općine Goražde“, kazao je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

Tvrdi da na ovaj način općina može pomoći pomoći poljoprivrednicima ali i mljekari.

„Ovo je ogromna podrška za nas jer nam pokazuje da je grad uz nas i da se shvatio značaj mljekare za lokalnu zajednicu, jer otvaramo nova radna mjesta i zbrinjavamo određeni broj farmera, a samim tim i mnogo porodica koje bi imale korist od mljekare“, kazala je Leila Hrelja, direktorica mljekare „Milgor“.

Osnivači kompanije „Gillani Internacional“ prije nekoliko mjeseci su otvorili mljekaru a u protekle dvije godine radili su intenzivno na njenom ponovnom pokretanju, ulažući energiju i novac. U prvoj fazi investirali su oko 800.000 KM kako bi obezbjedili uslove za početak proizvodnje. Uz to, isplaćeno je i blizu pola miliona KM dugova prema dobavljačima, farmerima i institucijama.