Privreda
168

Proizvedene prve količine jogurta u Milgoru: Proizvodnja počinje do kraja godine

Piše: E. A.
Prvi proizvodi, jogurt i svježi sir, iz goraždanske mljekare Milgor mogli bi se naći na tržištu do kraja godine, potvrdili su za Klix.ba novi vlasnici mljekare. U toku je testna proizvodnja, a prve količine Milgorovog jogurta u testnoj ambalaži naći će se na sajmu Dani jabuke koji ove sedmice počinje u Goraždu.

Šef proizvodnje u mljekari Milgor Mehmed Ramović ističe kako su mašine potpuno spremne za proizvodnju, u prilično dobrom stanju i očuvane, i pored činjenice da nisu korištene punih osam godina.

"Radili smo na tome da sve pregledamo, pripremimo i uspjeli u prvoj fazi, testnoj, napraviti jogurt iz sirovine od oko 200 litara mlijeka. Zadovoljni smo, ali sigurno da može bolje", kaže Ramović.

Interna analiza u Milgoru je pokazala dobar rezultat, no menadžment je odlučio i u drugoj testnoj fazi proizvesti nove količine jogurta boljeg kvaliteta.

"Mi smo prezadovoljni jer smo za manje od mjesec dana pripremili sve za početak i u testnom periodu proizveli prvi jogurt. Desilo se nekoliko kvarova i tehničkih grešaka, ali smo brzo intervenisali. Trenutno se rade analize, jogurt je otišao na eksternu analizu, interna je pokazala da je sve uredu. Ovo su pripreme za početak proizvodnje i mi ćemo u drugoj fazi testirati svježi sir i ponovo jogurt kako bismo dobili još bolji kvalitet, a svi koji žele moći će probati naše proizvode na Sajmu jabuke", kazala je Leila Hrelja, direktorica Milgora.

U Milgoru ističu da su svu energiju usmjerili na uspostavljanje uslova za početak proizvodnje, a to između ostalog podrazumijeva i osiguravanje sirovine, odnosno svježeg mlijeka.

"To i jeste jedini problem jer naši planovi su da radimo i sir gaudu koji će definitivno biti brend našeg područja, a nedostatak sirovine nas može samo usporiti", pojašnjava Mehmed Ramović.

No, da interesa za mljekaru ima pokazuju i svakodnevni pozivi farmera.

"Nama je cilj da otkupljujemo mlijeko iz cijele regije. Imamo odličnu saradnju sa Ustikolinom, općina Novo Goražde je zainteresovana, prije nekoliko dana smo imali sastanak s načelnikom Općine Rogatica, u toj općini je bogat stočni fond tako da nam je plan i moguće otvaranje jedne farme na ovom području. Osim toga, već smo posjetili i jednu modernu farmu na području Čajniča, oni su zainteresovani za saradnju. Goražde je u deficitu sa stočnim fondom, iako nas farmeri svakodnevno zovu, oni žele obnoviti stočni fond... Međutim, bit će im potrebna pomoć lokalnih vlasti ili lokalnih banaka. Oni su sada na potezu", pojašnjava Hrelja.

Sam početak proizvodnje u Milgoru mogao bi krenuti najmanje za mjesec dana. Kočnica su i administrativne procedure koje su u slučaju mljekare prilično spore.

"Prenos vlasništva i deblokada računa veoma  sporo napreduju i to nam je kočnica. Bez toga proizvodnja ne može krenuti. Mislim da mogu biti mnogo brži jer problem ne postoji, sve obaveze su izmirene", kaže direktorica mljekare Milgor.

Proizvodi mljekare Milgor nekada su bili prepoznatljivi na bh. tržištu po svom kvalitetu, sve do 2007. godine kada je ovaj privredni subjekat prestao raditi. Novi početak je izazov  za investitore, ali i nova šansa za lokalne vlasti i farmere.