biznis
0

Na sajmu namještaja u Kelnu deset bh. kompanija

FENA
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH), u partnerstvu sa Švicarskim programom za promociju uvoza u EU (SIPPO) i USAID-Sida FIRMA Projektom, organizirala je nastup 10 bh. kompanija u zajedničkom paviljonu BiH na sajmu IMM COLOGNE 2012 koji je otvoren danas u Kelnu.

Na bh. štandu svoje proizvode izložile su kompanije Arting-Gradnja iz Lukavca, FIS iz Viteza, GMP Kompani iz Laktaša, Izazov iz Kalesije, Malagić& Divani iz Brčkog, Nova forma iz Šamca, Oglavina iz Brčkog, Sconto-Prom iz Prijedora, Standard iz Prnjavora i Zedex iz Zenice.

Na ovogodišnjem sajmu bit će uručene i nagrade „Interior Innovation Award 2012- Winner“, koja se smatra jednom od najznačajnijih nagrada ove vrste u svijetu, za tri proizvoda iz Bosne i Hercegovine nastala u suradnji bh. dizajnera Saliha Teskeredžića i Jasne Mujkić sa firmama Artisan iz Tešanja i Rukotvorine iz Konjica.

Domaće kompanije Rukotvorine i Artisan, koje su prethodnih godina nastupale na međunarodnom sajmu namještaja IMM Cologne uz podršku VTK BiH i drugih partnera, već drugu godinu zaredom nagrađene su za svoje proizvode, te kroz razvoj sopstvenog dizajna postale prepoznatljiv brend na svjetskom tržištu dizajnerskog namještaja.

Inače, ovo je drugi zajednički nastup bh. privrede uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH i partnera na IMM Cologne.

Uz Salone del Mobile u Milanu, IMM se smatra jednim od vodećih svjetskih sajmova iz oblasti modernog namještaja i dizajna enterijera.

Svake godine sajam privuče oko 1500 izlagača i više od 100.000 posjetilaca, saopćeno je iz Službe za informiranje VTK BiH.