{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanskohercegovački dizajn na sajmu namještaja u Kelnu

S
17.1.2012. u 15:33
0
14
Bosanskohercegovački dizajn na sajmu namještaja u Kelnu
0
"Kompaktno i praktično" je ovogodišnji moto Međunarodnog sajma namještaja u njemačkom Kelnu "imm 2012". Na sajmu, kojim tradicionalno počinje nova dizajnerska godina, Vanjskotrgovinska komora BiH i Agencija za promociju izvoza BiH predstavljaju našu zemlju pod motom Tradition for Future.
"Bosanskohercegovački namještaj može biti konkurentan na evropskom tržištu", kaže Lejla Međedović, savjetnica za izvoz u Vanjskotrgovinskoj komori BiH i Agencije za promociju izvoza BiH.

"Prvi razlog je što BiH ima i sirovinu tako da može zatvoriti kompletan lanac vrijednosti u ovoj industriji. Drugi razlog je blizina evropskom tržištu", kaže Lejla Međedović.

Goran Kolenda iz firme FIS iz Viteza, koja se ove godine prvi put predstavlja na sajmu u Kelnu, kaže da su očekivanja velika i da bosanskohercegovački proizvođači namještaja nude daleko veći kvalitet od cijene.

"Realno je da namještaj bude skuplji. Međutim, tržište je takvo kakvo jeste, što najviše na svojoj koži osjećaju proizvođači namještaja", kaže Kolenda.

Poznati izlagači i osvajači nagrada

Tvornica namještaja Oglavina iz Brčkog ove godine prvi put izlaže svoje proizvode na sajmu "imm 2012". Almir Džamalija iz Oglavine ne krije svoje zadovoljstvo prisustvom na sajmu, ali i dodaje da se namještaj koji se nudi na sajmu u znatnoj mjeri razlikuje od onog što se nudi na tržištu BiH. Dodaje da će se tek za dvije ili tri godine ovi trendovi pojaviti i na bosanskohercegovačkom tržištu.

Bosanskohercegovački namještaj iz godine u godinu postaje prepoznatljiv brend na svjetskom tržištu dizajnerskog namještaja. Dizajnerski stol Umbra nastao u saradnji bh. dizajnerice Jasne Mujkić i firme Rukotvorine iz Konjica, ove godine je nagrađen prestižnom nagradom Interior Innovation Award 2012. Rukotvorine drugu godinu zaredom osvajaju nagrade za svoje proizvode, piše Deutsche Welle.

Prošle godine je istom nagradom nagrađen stol Daisiv bh. dizajnera Saliha Teskeredžića. To je dovoljan razlog da ove godine Rukotvorine samostalno izlažu svoje proizvode u jednoj od najprestižnijih hala Pure Village u kojoj se određuju trendovi za 2012. godinu.

Nakon sajma namještaja u SAD (New York), New York Times je o proizvodima firme Rukotvorine napisao da se radi o revoluciji u ručnom radu jer uspjeva spojiti tradiciju i ono što je moderno.

"Želimo zadržati svoj ručni rad jer je to identitet naše tradicionalne rezbarije koju koristimo u modernim proizvodima", kaže Adem Nikšić, generalni direkor firme.

Nagrađeni rad je predstavljen kao dio posebne izložbe na sajamskom Bulevaru inovacija, što ga kvalificira za ulazak u takmičenje za petnaest najboljih kreacija sajma i osvajanje specijalne nagrade Interior Innovation Award - Best of the Best 2012.

Bez pomoći državnih institucija

Profesor Salih Teskeredžić sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, koji je prošle godine osvojio čak četiri nagrade Interior Innovation Award 2011., svoj međunarodni kvalitet potvrđuje nominacijama za dizajn German Design Award 2012. proizvoda "Torsio stolica" i "Tesa stolica" za firmu Artisan iz Tešnja. Fadil Ćostović, vlasnik Artisana čiji se proizvodi već nalaze u salonima namještaja u Njemačkoj i zemljama Beneluksa kaže da bez obzira na dobre izvozne rezultate, ipak postoje i određeni problem sa kojim se suočava drvna industrija koja je uz turizam najperspektivnija grana privrede u BiH.

"Ove godine nam niko nije pomogao. Obraćali smo se raznim državnim institucijama koje bi nam olakšale prezentaciju na sajmu. Činjenica je da se ovdje radi i o vlastitoj prezentaciji, ali je ovo ipak najbolji način prezentacije i BiH i naših mogućnosti i novog pristupa i osvajanja evropskog tržišta", kaže Ćostović.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u partnerstvu sa Švicarskim programom za promociju uvoza u EU (SIPPO) i USAID-Sida FIRMA Projektom, organizuje nastup ukupno deset bosanskohercegovačkih kompanija u zajedničkom paviljonu Bosne i Hercegovine na sajmu u Kelnu.

Na bh. štandu, koji je i ove godine dizajnirao Salih Teskeređić, izlažu: Fis iz Viteza, Izazov iz Kalesije, Malagić & Divani iz Brčkog, Nova forma iz Šamca, Oglavina iz Brčkog, Arting - Gradnja iz Lukavca, Sconto-Prom iz Prijedora, Standard iz Prnjavora, Zedex iz Zenice i GMP Kompani iz Laktaša. Sajam je od petka (13.1.2012.) otvoren za publiku. Organizatori očekuju više od 100.000 posjetilaca, piše Deutsche Welle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: