Gornje Pale
37

Na Ravnoj planini otvorena prva kabinska žičara u BiH po uzoru na svjetska skijališta

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Ski-centru Ravna planina danas je svečano otvorena kabinska žičara - gondola, prva te vrste u Bosni i Hercegovini.

Gondola je instalirana na skijalištu Ravna planina na Palama, a po uzoru na svjetska skijališta, od ove zimske sezone krasit će i ovo i svrstati ga u red prestižnih destinacija za zimski turizam te obogatiti turističku ponudu ovog dijela BiH.

U prisustvu velikog broja građana i maskote EYOF-a Groodvyja pušten je u rad projekt za koji je planirano da bude u funkciji tokom cijele godine.

U ovoj prvoj fazi dužina putanje gondole do vrha Ravne planine je 1.350 metara, a završetkom projekta, tačnije povezivanjem s Jahorinom, dužina te putanje će biti blizu šest kilometara, najavljeno je.

Kapacitet gondole je 2.200 skijaša na sat, a ima ukupno 19 kabina, 18 za prijevoz putnika i jednu servisnu. U svaku može stati 10 putnika. Polazna stanica je na 900 metara nadmorske visine, a izlazna, odnosno prva međustanica na 1.350 m nadmorske visine.

Cijena povratne karte za gondolu iznosi 5 KM.

Glasnogovornica Ski-centra Borislava Purković je istakla da će se gondola kretati od restorana u podnožju Ravne planine do vrha glavne staze, gdje se nalaze jezera za vještačko osnježavanje staza i novi ugostiteljski objekt odakle posjetioci mogu uživati u predivnom pogledu.

Navela je da Ski-centar u ponudi ima sedam i po kilometara skijaških staza urađenih prema najvišim standardima, a glavna staza dužine 1.400 metara zadovoljava sve svjetske standarde koji se koriste za održavanje Fis-trka.

Vlasnik Ski-centra Veljko Golijanin rekao je da je ova gondola sigurno jedna od najvećih na Balkanu.

Vrijednost prve faze do puštanja gondole u rad iznosi blizu 30 miliona KM i sve je urađeno u "privatnoj režiji" Ski-centra Ravna planina, a u nastavak ovog projekta i povezivanje s Jahorinom očekuju uključenje OC Jahorina, kao i nadležnih institucija.

Ski-centar Ravna planina nalazi se u naselju Gornje Pale, na 20 kilometara od Sarajeva i na dva kilometra od centra Pala. Od sezone 2014/15. ovo skijalište otvoreno je za sve posjetioce i ljubitelje zimskih radosti.