Blago prirode
0

Muška voda ponovo u boci i na policama u trgovinama u BiH

Piše: D. Brkić
Potpisivanjem Ugovora o koncesiji za korištenje izvorišta prirodne vode Muška voda, koje je upriličeno u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, stečene su pretpostavke da se do kraja godine "blago prirode" ponovo nađe na policama širom BiH i regiona.

U bivšoj Jugoslaviji kladanjska Muška voda je bila nadaleko poznata, a flaširana se izvozila i u Ameriku. Međutim, proizvodnja je prekinuta početkom rata, a preduzeće Muška Voda d.o.o. Kladanj, koje je oformljeno prije jedanaest godina, dobilo je koncesiju nad izvorištem za narednih 30 godina.

Ponosni Kladnjaci tvrde kako je riječ o bosanskoj viagri. Kažu kako je putopisac Evlija Čelebija još u 17. vijeku pisao o Muškoj vodi koju je zvao izvorom mladosti. Čelebija je naveo kako su age i begovi u buradima prevozili vodu, a da je Austro-ugarska uvrstila Mušku vodu na mapu ljekovitih voda.

Novijim analizama utvrđeno je kako djeluje na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, poboljšava cirkulaciju i jača vitalnost. Ali, prema mišljenju nekih, najvažnije je što osigurava potentnost pa se s razlogom kaže kako je Muška voda ženska radost.

Mještani Brateljevića, sela u kojem je izvorište, djecu su, kažu, dobijali kada su poželjeli. Prije nekoliko godina otac je postao jedan 72-godišnjak. Svojevrsni eliksir zdravlja flaširan je u razdoblju od 1968. do 1992. godine. Već dvije decenije Muška voda otiče u zaborav, a istoimeni hotelski kompleks, sa oko 150 ležajeva, zjapi prazan. Za Hotel Muška voda bili su zainteresovani Švicarci, Austrijanci, a prema posljednjim pričama zagrijali su se i Slovenci.

Mještani Brateljevića tvrde da bilo ko da ga kupi neće propasti, jer će se Muška voda uvijek tražiti i prodavati. Oživljavanjem hotelskih sadržaja, prodajom bosanske vijagre, svanulo bi mnogobrojnim Kladnjacima, nadaju se da će to biti uskoro.