U BiH prošle godine na flaširanu vodu potrošeno 15 miliona KM

S
SRNA
14.3.2012. u 11:30
0
89
U BiH prošle godine na flaširanu vodu potrošeno 15 miliona KM
0
U BiH prošle godine na flaširanu  vodu potrošeno 15 miliona KM
U BiH prošle godine uvezeno je gotovo 35 miliona litara gazirane i negazirane vode, iako BiH obiluje izvorima na kojim joj mogu pozavidjeti mnoge države.
Na uvezenu vodu prošle godine potrošeno je enormnih 15 miliona maraka čime je ojačana strana privreda.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva dva mjeseca 2012. uvezeno je dodatnih 3.510 tona ove tečnosti, prenose Nezavisne novine.

Koordinator programa "Biodiverzitet i zaštićena područja" u Centru za životnu sredinu Banja Luka Nataša Crnković ističe da je flaširana voda "čista zapadnjačka pomama" koja će, smatra ona, barem s ekonomskog aspekta, biti sve manje popularna.

"Naša voda, ukoliko nema zabrana za korištenje, higijenski je ispravna i sigurna za piće. Nikakve reklame s planinskim pejzažima ne mogu osigurati kvalitet vode. Nerijetko se flaširana voda puni daleko od takvih idiličnih pejzaža i to upravo na mjestima gdje nam je voda uvijek dostupna i skoro besplatna, ispod česme gradskog vodovoda", naglašava Crnkovićeva.

Domaći proizvođači nezamjenjive tečnosti žale se da im je poslovanje u BiH otežano zbog stranih konkurenata i da nemaju dovoljno novca da "ovladaju" domaćim tržištem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (89)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: