Domaće i kvalitetno
0

Voda Nevra je dio bogatstva prirodnih resursa BiH

Sponzorirani članak
Povodom Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. marta, donosimo vam neke činjenice o piću bez kojeg je nezamisliv čovjekov život, vodi, te ujedno i predstavljamo jednu od novih domaćih prirodnih izvorskih voda, vodu Nevru.

Više od dvije trećine Zemljine površine čini voda, od čega tek nešto više od 2% spada pod slatke vode. Od toga tek oko 0,3% predstavlja pitku vodu

Realne prognoze kažu da će do 2050. godine na Zemlji živjeti oko 10 milijardi ljudi, što znači da će u svijetu vladati velika nestašica pitke vode

Velik broj zemalja već sada desalinizira morsku vodu kako bi je mogli konzumirati BiH nema taj problem. Procjenjuje se da je BiH bogatija izvorištima kvalitetne pitke vode od cijele srednje Europe

Unatoč toj činjenici, BiH godišnje izdvaja preko 120 miliona KM na uvoz bezalkoholnih pića i flaširane vode. Izvozi tek oko 20 miliona KM. Unatoč bogatstvu prirodnog resursa vode u BiH, kupujemo tuđe, zanemarujući činjenicu da imamo kvalitetniju vodu već druge zemlje.

Jedna od tih voda je prirodna izvorska voda Nevra, koja izvore na padinama planina Bitovnja i Vranica, nadmorske visine od 1200 metara. Hipsometrijski predstavlja jedno od najviših izvorišta u Evropi koje se koristi za flaširanje vode. Situirano je u potpuno nenaseljenom planinskom predjelu u kojem dominiraju visoke šume i livade bogate borovnicama i raznovrsnim ljekovitim biljem bez mogućnosti bilo kakvog zagađenja vode.

Izdašnost izvora je 26 l/s tokom cijele godine, i ne mijenja temperaturu od 6 stupnjeva celzijusovih. Kvalitet vode izvora Nevre e besprijekoran i konstantan tokom cijele hidrološke godine kako u hemijskom tako i bakteriološkom pogledu. Mineralizacija vode je 166 mg/l , a u njenom hemijskom sastavu dominiraju hidrokarbonati, kalcijum i magnezijum.

Zašto baš Nevra:

Zato što je njena niska mineralizacija čini izrazito mekanom vodom, što znači da je voda sa izrazito malom mogućnosti stvaranja kamenca.

Jedna je od rijetkih voda koja nema natrija u sebi. Samim tim je odlična za rad bubrega i osobe koje imaju probleme s bubrezima, mogu je nesmetano u velikim količinama piti bez straha od kamenca.

Kristalnim analizama urađenim u Njemačkoj, utvrđeno je da Nevra utiče i na poboljšanje cirkulacije krvi, te se preporučuje srčanim bolesnicima.

Nevra potvrđuje svoju kvalitetu analizama koje se obavljaju 4 puta mjesečno, i ISO 9001:2008 te HACCP certifikatima. Također je priznata od strane Agencije za sigurnost hrane.

Nevra se ističe prepoznatljivim logom i designom, kako etikete tako i boca.

Nevra je upravo plasirala na tržište i novu bocu 0,6 l PET prilagođenu sportašima i svima kojima treba "gutljaj više" za iste novce.

Nevra je domaća kvalitetna prirodna izvorska voda.