Odluka na stolu
19

Musk šokirao investitore: Razmišljam o povlačenju Tesle s berze

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Elon Musk, direktor kompanije Tesla, nagovijestio je moguće povlačenje uspješnog proizvođača električnih automobila s berze, a kako bi sačuvao vrijednost i oslobodio firmu pritisaka investitora.

Sve je počelo tvitom na zvaničnom Twitter profilu. Musk je napisao "Razmišljam da povučem Teslu na 420 dolara po dionici. Time su osigurana sredstva", aludirajući na tzv. delistiranje, odnosno povlačenje s berze, gdje vrijednost dionica raste i pada u zavisnosti od raspoloženja investitora. Tesla je specifičan slučaj jer se nalazi u svojevrsnoj krizi zbog niza problema, uključujući i kašnjenje u proizvodnji Modela 3.

Nedugo nakon objave na Twitteru Musk je na zvaničnoj stranici kompanije Tesla objavio i pismo u kojem argumentuje svoj mogući potez o povlačenju s berze. Ipak, Musk nije ozvaničio odluku.

"Odluka nije donesena, ali bi ona donijela najbolje okruženje u kojem bi kompanija najbolje funkcionisala", napisao je Musk.

Povlačenje s berze bi od Tesle napravilo svojevrsno "društvo jednog lica", dok bi javni faktor uzrokovan trgovanjem dionicama izašao iz jednačine donošenja odluka. Musk bi tako mogao slobodno odlučivati o potezima bez obaveze prema dioničarima.

Tesla zbog statusa javne kompanije mora redovno obavještavati građane o svom profitu i gubicima, što, kaže Musk, predstavlja veliki pritisak na radnike. On tvrdi da je kompanija zato prisiljena da donosi odluke koje su dobre kratkoročno, ali ne i dugoročno.