|

Mostar dobio prvi restoran koji osobama s invaliditetom pruža mogućnost da rade i zarađuju

Mostar dobio prvi restoran koji osobama s invaliditetom pruža mogućnost da rade i zarađuju
95
R. D.
16.11.2019. u 13:00
11
komentara
95

dijeljenja
Mostar dobio prvi restoran koji osobama s invaliditetom pruža mogućnost da rade i zarađuju Foto: R. D./Klix.ba
Otvorenjem restorana Lonato u septembru ove godine mladim osobama s invaliditetom u Hercegovini data je nova šansa da rade i zarađuju te s punim pravom ispunjavaju svoju misiju na ovom svijetu.
Restoran djeluje u krugu Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama Los Rosales Mostar, a kao dio preduzeća Radin doo koje zajedno sa svojim drugim djelatnostima zapošljava ukupno 16 osoba s invaliditetom.

Kako nam je kazala Jasna Rebac, predsjednica Udruženja "Ružićnjak – Los Rosales" sve je ostvareno u saradnji s holandskom humanitarnom organizacijom "Just Sophie".

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


"Ovakvim projektimo iznova omogućavamo ovim mladim ljudima da rade i napreduju, da osjete zadovoljstvo urađenog posla i zarađenog novca. To su emocije za koje osobe s invaliditetom obično bivaju uskraćene, a sa Lonatom i sličnim projektima one bivaju moguće", kaže nam Rebac.

Lonato je smješten u divnom ambijentu odmah uz mostarsku ljepoticu rijeku Neretvu, a restoran u prvom periodu radi u popodnevnim satima četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom.

"Rado dočekujemo naše goste, pripremamo ukusna jela koja služimo ovdje, ali radimo i ketering. Elvedina, Aldijana, Dženana, ..., uživaju u poslu i jedva čekaju novi radi dan", priča nam Rebac.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


Lonato je već identificiran kao pravi primjer drugim sredinama kad je tretman osoba s invaliditetom u pitanju, ali je i prvi ovakav ugostiteljski objekat u Mostaru.

Rebac nam na kraju kaže da je najvažnije da se oni ovako radom osposobljavaju za samostalan život, da donose vlastite odluke, upravljaju svojim novcem...

"Da se uključuju u sve sfere života u lokalnoj zajednici. Rad u Lonatu je razumna prilagodba u skladu sa članom 27. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom. Pozivamo sve građane da im vjeruju kako su uspješni, odlučni, vješti i sposobni, raditi i živjeti od vlastitog rada. Oni samo trebaju šansu. Pružimo im je svi mi", zaključila je Rebac.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...