Osmjesi i sreća
95

Mostar dobio prvi restoran koji osobama s invaliditetom pruža mogućnost da rade i zarađuju

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Otvorenjem restorana Lonato u septembru ove godine mladim osobama s invaliditetom u Hercegovini data je nova šansa da rade i zarađuju te s punim pravom ispunjavaju svoju misiju na ovom svijetu.

Restoran djeluje u krugu Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama Los Rosales Mostar, a kao dio preduzeća Radin doo koje zajedno sa svojim drugim djelatnostima zapošljava ukupno 16 osoba s invaliditetom.

Kako nam je kazala Jasna Rebac, predsjednica Udruženja "Ružićnjak – Los Rosales" sve je ostvareno u saradnji s holandskom humanitarnom organizacijom "Just Sophie".

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Ovakvim projektimo iznova omogućavamo ovim mladim ljudima da rade i napreduju, da osjete zadovoljstvo urađenog posla i zarađenog novca. To su emocije za koje osobe s invaliditetom obično bivaju uskraćene, a sa Lonatom i sličnim projektima one bivaju moguće", kaže nam Rebac.

Lonato je smješten u divnom ambijentu odmah uz mostarsku ljepoticu rijeku Neretvu, a restoran u prvom periodu radi u popodnevnim satima četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom.

"Rado dočekujemo naše goste, pripremamo ukusna jela koja služimo ovdje, ali radimo i ketering. Elvedina, Aldijana, Dženana, ..., uživaju u poslu i jedva čekaju novi radi dan", priča nam Rebac.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Lonato je već identificiran kao pravi primjer drugim sredinama kad je tretman osoba s invaliditetom u pitanju, ali je i prvi ovakav ugostiteljski objekat u Mostaru.

Rebac nam na kraju kaže da je najvažnije da se oni ovako radom osposobljavaju za samostalan život, da donose vlastite odluke, upravljaju svojim novcem...

"Da se uključuju u sve sfere života u lokalnoj zajednici. Rad u Lonatu je razumna prilagodba u skladu sa članom 27. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom. Pozivamo sve građane da im vjeruju kako su uspješni, odlučni, vješti i sposobni, raditi i živjeti od vlastitog rada. Oni samo trebaju šansu. Pružimo im je svi mi", zaključila je Rebac.