biznis
0

Moody's najavljuje smanjenje kreditnog rejtinga

SRNA
Zbog krize u zoni eura i pada rejtinga nekoliko država starog kontinenta, agencija Moody's najavila je smanjenje kreditnog rejtinga za 114 evropskih banaka.

Agencija za ocjenjivanje kreditnog rejtinga Moody's saopštila je da namjerava da kratkoročno smanji rejtinge 114 evropskih banaka zbog krize u zoni eura i pada rejtinga nekoliko država starog kontinenta.

Moody's je pod nadzor stavio rejtinge velikih francuskih banaka među kojima su BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, ali i rejtinge brojnih italijanskih, španskih, britanskih, njemačkih, portugalskih, austrijskih i skandinavskih banaka.

Među velikim evropskim bankama na spisku Moody'sa su još njemačke " Deutsche Bank i Commerzbank, britanske Royal Bank of Scotland i HSBC, holandska banka ING, španska Santander i italijanska  UniCredit banka..

Na spisku ima najviše italijanskih finansijskih grupacija - 24, a zatim slijedi Španija sa 21, Francuska sa 10, Velika Britanija sa devet, Austrija i Danska sa osam, Njemačka sa sedam, Portugal i Holandija sa šest.

Tu je i pet švedskih banaka, četiri slovenačke, dvije švicarske i po jedna iz Finske, Norveške, Belgije i Luksemburga.

Agencija Moody's je 19. januara najavila da će u 2012. godini najverovatnije smanjiti rejting više banaka u svijetu, prije svega u Evropi, zbog "preovladjujućeg broja negativnih faktora u tom sektoru".
Ta agencija je u utorak smanjila kreditni rejting više zemalja među kojima su Španija, Italija, Portugal, Slovačka, Slovenija i Malta, a najavila je da bi slično uskoro mogla da učini i za Francusku, Veliku Britaniju i Austriju.