Predviđa se pad svjetske ekonomije
1

MMF-ove prognoze zabrinule Wall Street

FENA
Američki terminski indeksi danas su oslabili, ukazujući da bi S&P 500 indeks mogao kliznuti treći dan uzastopno nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio globalne privredne prognoze.

Terminski Dow Jones indeks oko 13.00 sati bio je u minusu 6 bodova, a tehnološki Nasdaq 8 bodova.

Istovremeno, terminski S&P 500 oslabio je 0,2 boda, i bio je tek blago iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

U ovoj godini MMF očekuje rast svjetske privrede za 3,3 posto, dok je u julu očekivao 3,5 posto.

Pritom za eurozonu predviđa privredni pad od 0,4 posto, dok u SAD-u očekuje rast za otprilike 2 posto. Ujedno, upozorio je američke i evropske dužnosnike da bi neuspjeh u sređivanju njihovih ekonomskih bolesti mogao produžiti privredni pad.

Takve prognoze zabrinule su investitore, jer su objavljene nakon što je Svjetska banka snizila procjene rasta zemalja u istočnoj Aziji uslijed zabrinutosti da bi usporavanje kineske privrede moglo potrajati duže nego se očekuje.

Investitori također prate sastanak ministara finansija eurozone i posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Grčkoj, u potrazi za znacima napretka u rješavanju dužničke krize u regiji.

Danas započinje i sezona objave tromjesečnih finansijskih izvještaja američkih kompanija, pri čemu će tradicionalno prva poslovne rezultate objaviti Alcoa.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je taj vodeći svjetski proizvođač aluminija zabilježio pad zarade u trećem tromjesečju za 2,3 posto na godišnjoj razini.

I na većini najvažnijih evropskih berzi cijene dionica jutros su oslabile, nakon što je MMF smanjio procjene rasta najveće svjetske privrede.