Pad bilježi i evropska berza
0

Nakon četiri dana rasta pale cijene dionica na Wall Streetu

FENA
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, nakon što su u petak dosegnule najviše nivoe u gotovo pet godina, a pod najvećim su pritiskom bili prošlosedmični najveći dobitnici: finansijski, energetski i rudarski sektor.

Dow Jones indeks oslabio je 40 bodova, ili 0,30 posto, na 13.553 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,31 posto, na 1.461 bod, a Nasdaq indeks 0,17 posto, na 3.178 bodova.

Nakon što je američki Fed prošle sedmice najavio nove monetarne mjere za poticanje ekonomije, u petak su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše nivoe od decembra 2007. godine. No, u ponedjeljak su, prvi puta nakon četiri dana, cijene dionica pale.

Finansijski sektor, koji je bio među najvećim dobitnicima prošle sedmice, bio je jučer najveći gubitnik. S&P indeks tog sektora pao je 1,1 posto. S&P indeks energetskog sektora skliznuo je, pak, 0,8 posto, što je u skladu s padom cijena nafte. Kako su pale i cijene drugih sirovina, S&P indeks rudarskog sektora izgubio je 1,5 posto.

Glavno je pitanje među ulagačima jesu li berzovni indeksi dostigli svoj vrhunac, pa slijedi njihov pad, ili je to samo predah tržišta pred nastavak rasta.

"Pad cijena posljedica je konsolidacije nakon snažnog rasta proteklih sedmica. Mislim da će signal iz Feda imati trajniji učinak i podržavati tržište do kraja godine“, kaže Bruce Zaro, strateg u fondu Delta Global Asset Management.

No, mršav obim trgovanja pokazuje da su ulagači oprezni. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 5,6 milijardi dionica, dok prosječan obim u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi. Nakon mjera Feda krajem prošle sedmice, bio je veći i od 8 milijardi. A da su poticajne mjere američke centralne banke bile potrebne, pokazali su i jučer objavljeni podaci Feda o slabljenju industrijske aktivnosti u SAD-u.

U fokusu ulagača bili su jučer i žestoki protesti u Afganistanu, Indoneziji i drugim muslimanskim zemljama protiv američkog filma koji vrijeđa proroka Muhameda. Nekoliko japanskih kompanija, među kojima Canon, Nissan i Honda, privremeno je, pak, zatvorilo svoje fabrike i prodavaonice u Kini zbog masovnih protujapanskih protesta, izazvanih teritorijalnim sporom dvije zemlje u Istočnom kineskom moru.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,37 posto, na 5.893 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 posto, na 7.403 boda, a pariski CAC 0,78 posto, na 3.553 boda.