Zovu je svaki dan
1.5k

Mlada Sarajka iz šale pokrenula taksi za ljubimce: U autu uvijek imam par šapica

Piše: Dž. Č.
(Foto: K. S./Klix.ba)
Prevozeći prijateljicinog psa do veterinara mlada Sarajka Anida Kubat došla je na ideju pokretanja mini biznisa - Pet taxi. Kako i sama priznaje, ideja je nastajala u šali, ali nakon malo istraživanja shvatila je kako je taksi za ljubimce prijeko potreban građanima Sarajeva. Broj poziva za njene usluge, priča nam Anida, od tada raste svaki dan.

Prvi ljubimac kojeg je prevezla u automobilu zvao se Vučko. Upravo po njemu je Anidin taksi i dobio ime Pet taxi Vučko.

"Vučko je korišten za stražu, a potom je izbačen na ulicu. Aktivistica koja se dugo bavi spašavanjem životinja, pronašla ga je i našla mu dom u inozemstvu, a ja sam ga vozila na frizuru i sređivanje", ispričala nam je Anida.

Prvi radni mjesec prošao je poprilično dobro za Anidu. Od Vučka pa do danas 22-godišnjakinja je vozila dvadeset ljubimaca, što smatra veoma pohvalnim brojem.

"Sretna sam što mogu reći da mušterije odlično reaguju na moje usluge i odlaze kući uz obećanje kako će me preporučiti dalje i ponovo pozvati ukoliko im zatreba prijevoz za ljubimce", kaže Anida.

Cijene usluge Pet taxija Vučko zavise od dužine puta koji je potrebno preći, čekanja mušterije u slučaju kad potraju pregledi kod veterinara te od drugih faktora. One kojima je često potreban prijevoz za ljubimce, sigurno će dodatno razveseliti činjenica da Anidine taksi usluge nisu prostorno ograničene.

"Dešavalo se da sam vozila mušterije van Sarajeva, naprimjer u Tuzlu. Međutim, sve vangradske vožnje koštaju malo više", dodaje Kubat.

Anida od djetinjstva ima veliku ljubav prema životinjama, ali zbog obaveza trenutno ne može imati svog ljubimca.

"Kućne ljubimce sam imala kao mala, neke kod roditelja kući, a neke kod nane i dede na selu, što je rezultiralo time da uvijek, na neki način podsvjesno, tražim 'društvo' nečijeg kućnog ljubimca. Pet taksi je super solucija za to, s obzirom na to da sada živim sama i nemam vremena da držim kućnog ljubimca zbog mnogo obaveza. Zato u autu uvijek imam par šapica", govori nam Anida.

Velika podrška prijatelja i porodice, priča Anida, navela ju je da realizuje svoju ideju do kraja. Svi joj daju ideje kako da dodatno razrađuje svoj posao, što joj, čini se, ide odlično.

"Voljela bih uskoro učestvovati u pomaganju azilima te mislim da ću se tome više posvetiti kada posao malo bolje krene i kada budem imala vremena da se fokusiram na još nešto. Cilj ovog pet taksija nije samo da pomogne u prijevozu vlasničkih ljubimaca, nego i da na neki način pomogne 'pujdama' koji još uvijek traže svoj dom", zaključila je Anida u razgovoru za Klix.ba.

Mlada Sarajka pored posla studira na Odsjeku za engleski jezik i književnost na Međunarodnom univerzitetu Burch te smjer Menadžment u sportu na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja.