Zenica
4

Mještani Babinskog sliva dobijaju modernu saobraćajnicu višemilionske vrijednosti

E. M.
Detalj s potpisivanja Protokola (Foto: Klix.ba)
Detalj s potpisivanja Protokola (Foto: Klix.ba)
Mještani Babinskog sliva koji su u nekoliko navrata protestvovali zbog loše putne komunikacije prema mjestima gdje gravitira blizu 10.000 građana uskoro će dobiti modernu saobraćajnicu, a Protokol prve faze projekta vrijednosti milion KM potpisan je u Gradskoj upravi Zenice.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Arnel Isak i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisali su Protokol o zajedničkom učešću u rekonstrukciji puta Zenica - Babino, poddionica Bolnica-Arnauti za koju je Vlada ZDK u budžetu za 2019. godinu opredijelila jedan milion KM.

Ganić je kazao da se radi o značajnom projektu za stanovnike Babinskog i grad Zenicu jer se nalazi na trasi buduće regionalne ceste koja će povezati Zenicu i Kakanj preko Ponijera.

"Vlada potvrđuje svoje opredjeljenje da će svako obećanje dato građanima u predviđenom roku ispuniti. I ovaj sastanak i potpisivanje Protokola su povrda da radimo i gradimo za sve građane Zeničko – Dobojskog kantona. Zaista se radujem skorom početku realizacije ovog projekta", kazao je Ganić.

Projekt je 2018. godine pokrenula Vlada ZDK, koja je odobrila jedan milion KM, ali je tenderska procedura prekinuta u završnoj fazi zbog političkih opstrukcija, tako da sredstva nisu utrošena.

S obzirom da se radi o lokalnoj cesti, koja je u nadležnosti lokalne zajednice, tendersku proceduru će provesti Grad Zenica. Ministar Isak je kazao da je njegov interes i predmet rada i zalaganja, od samog imenovanja, angažman ka ostvarivanju interesa građana i rješavanje dugogodišnjih problema loše putne komunikacije.

"Odmah po preuzimanju dužnosti usmjerio sam angažman ka ostvarivanju interesa građana, a jedan od prioriteta je rješavanje dugogodišnjih problema loše putne komunikacije na lokalnoj cesti Zenica-Babino-Arnauti te me iskreno raduje potpisivanje Protokola o saradnji sa Gradskom upravom Zenica što je bio preduvjet za dalje aktivnosti na realizaciji ovog projekta za kojeg smo opredijelili milion KM", izjavio je Isak.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je pozdravio opredjeljenje Vlade ZDK da unaprijedi kvalitet i uslove života za građane Babinskog sliva, a I fazom projekta je predviđena rekonstrukcija lokalne ceste u dužini 1,2 km.

Mještanin Babinskog sliva Ahmet Turčinović je kazao kako je Babinski sliv dugo godina bio predmet političkih igara te da očekuju mašine čim prije na terenu.

"Nakon višegodišnje borbe lokalpatriota Babina kroz proteste i razne vrste pritisaka, konačno će se uložiti sredstva za rekonstrukciju žile kucavice za 10.000 stanovnika Babinskog sliva. Mještanima ovog najvećeg zeničkog sliva nisu poznati detalji protokola potpisanog od strane resornog kantonalnog ministra i gradonačelnika Zenice. Voljeli bi znati rokove rekonstrukcije jer je situacija alarmantna po pitanju stanja našeg puta", izjavio je Turčinović te dodao:

"Ako je kanton izdvojio milion KM, iskreno očekujemo da i grad uloži bar toliko kako bi se riješila dva ključna problema na dionici Kula i dionici dom-Varda. Ne bismo željeli 'kozmetičke krpaže' nego kvalitetno rješavanje konkretnih dionica. Obzirom da je ovogidišnja sezona na izmaku, mišljenja smo da su procedure prespore i da su mašine već trebale biti na babinskom putu. Ne bi trebalo čekati sljedeću izbornu godinu da bi se od babinskog puta pravila izborna priča. Narod Babina zaslužuje više brige i gradske i kantonalne vlasti."

Ovo je prvi zajednički korak Kantona i Grada Zenice na uspostavljanju dobre saradnje i zajedničkih projekata u interesu građana Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, a zadovoljstvo poboljšanim odnosom su izrazili i premijer Mirza Ganić te gradonačelnik Fuad Kasumović.